Foto: VRT NWS

"Schrijnende situatie": 500 kinderen in stadsregio Turnhout vinden geen plaats in de kinderopvang

Meer dan de helft van de ouders die in Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar op zoek zijn naar opvang voor hun kinderen, vindt geen plek. Dat blijkt uit een Pano-reportage over de situatie van de kinderopvang in Vlaanderen. Er zijn in totaal zo'n 500 plaatsen te kort in de stadsregio. 

Ook de provincie Antwerpen ontsnapt niet aan de realiteit dat er heel wat plaatsen te kort zijn in de kinderopvang. Die komt niet altijd positief in het nieuws door bijvoorbeeld wantoestanden in crèches. Het is ook moeilijk om personeel, dat vaak niet goed wordt betaald, te vinden. 

In Turnhout vindt 54 procent van de ouders die op zoek zijn naar kinderopvang geen plek. Er is nood aan 500 bijkomende plaatsen, met als gevolg dat ouders zelf opvang moeten organiseren.

Het registratieloket bundelt de noden en die zijn zeer hoog

Jan Van Otten, schepen van Jeugd en Kinderopvang (Vooruit)

"Wij worden zeker niet gelukkig van die getallen. De problematiek is echt schrijnend in Turnhout", zegt schepen van Jeugd en Kinderopvang Jan Van Otten (Vooruit). "We hebben sinds drie jaar een registratieloket voor de Stadsregio, dat zijn Turnhout, Beerse, Oud-Turnhout en Vosselaar. Vroeger gingen jonge ouders zich op verschillende plaatsen inschrijven om een plek te vinden. Nu komen al die aanvragen bij een centraal meldpunt terecht. Op die manier hebben we een beter zicht op de noden, die hoog zijn. We hebben zo ook al Vlaamse middelen naar de stadsregio kunnen krijgen, maar helaas nog niet voldoende om heel de problematiek op te vangen. Dat betreuren we heel erg." 

Het Agentschap Opgroeien stelde middelen ter beschikking om in totaal 37 gesubsidieerde plaatsen extra te creëren in de stadsregio. 

Er zijn wel mensen met een passie voor kinderen, maar die de stap niet durven te zetten

Nathalie Raeymaekers, Huis van het Kind

Het tekort aan kinderopvang sleept al jaren aan. "Het is historisch gegroeid", weet Nathalie Raeymaekers, projectcoördinator bij het Huis van het Kind in Turnhout. "Dit is een eerder landelijke regio waar vroeger veel onthaalouders bij hen thuis zijn gestart met kinderopvang. Dat beroep is minder aantrekkelijk geworden en veel onthaalouders hebben dan ook afgehaakt. Er zijn ook veel groepsinitiatieven gestopt. Het is geen sector waar veel geld te verdienen is. Er zijn wel mensen met een passie voor kinderen, maar die de stap niet durven te zetten. Er komen ook veel verantwoordelijkheden bij kijken, met lange werkdagen."

Betere verloning nodig

Het Huis van het Kind heeft intussen van de Vlaamse overheid middelen gekregen om aan het probleem te werken. "We hebben met dat geld het project "Gezinskracht" opgestart. We bekijken onder meer of bedrijven een gezamenlijke kinderopvang kunnen organiseren. We onderzoeken ook hoe de opleiding aantrekkelijker kan worden gemaakt om gekwalificeerde mensen in de kinderopvang aan de slag te krijgen. Daarnaast willen we ook nagaan of de lokale besturen extra premies of ondersteuning kunnen krijgen om meer kandidaten richting de sector te krijgen. We hopen ook dat er een betere verloning komt. Er is nog altijd een verschil in verloning tussen de gesubsidieerde kinderopvang, de niet-gesubsidieerde kinderdagverblijven en de onthaalouders." 

De eerste resultaten van het project "Gezinskracht" worden ten vroegste in de loop van dit jaar verwacht.

Meest gelezen