Cycloon die Australische westkust bedreigt, groeit uit tot categorie 5: “Extreem gevaarlijk, rukwinden tot 279 kilometer per uur”

Het westen van Australië is begonnen met de evacuatie van Aboriginals, veehouders, mijnwerkers en woonwagenbewoners in afgelegen gebieden voor de komst van cycloon Ilsa. De tropische cycloon van categorie 4 die zich boven de oceaan ten westen van Australië heeft gevormd, wordt sterker en zal volgens de Australische weerdiensten naar verwachting uitgroeien tot categorie 5.

gjs

Donderdagochtend bevond de cycloon Ilsa zich ongeveer op 250 kilometer voor de kust van West-Australië. Momenteel gaat het nog om een cycloon van categorie 4, maar verwacht wordt dat hij zal uitgroeien tot een van categorie 5 wanneer hij tegen de avond het vasteland bereikt.

Volgens de Australische meteorologische dienst is een cycloon van categorie 5 “extreem gevaarlijk” en kan hij veel verwoesting aanrichten. Er kunnen rukwinden voorkomen tot meer dan 279 kilometer per uur. “De mensen moeten zich op windsnelheden van wel 275 kilometer per uur voorbereiden”, zei Darren Klemm van de regionale nooddiensten. Todd Smith, woordvoerder van het Bureau of Meteorology, waarschuwde: “Er zal een pak schade aan bomen, vegetatie en alle gebouwen en infrastructuur zijn (...) en woonwagens en auto’s zullen door de lucht geslingerd worden.” Bewoners krijgen dan ook het advies mee om alles vast te maken wat los in de tuin staat of ligt.

Evacuaties

Ongeveer 700 kilometer aan kustgebied ten zuiden van de toeristische stad Broome, tot aan de mijnstad Port Hedland, is onder alarmniveau geplaatst. Verschillende kwetsbare mensen en toeristen in de regio riskeren geëvacueerd te worden naar Broome.

Een weerstation registreerde al winden van 260 kilometer per uur ten westen van de stad en de inwoners zijn opgeroepen om naar evacuatiecentra langs de kust te gaan. De hoofdweg van Broome naar Port Hedland is voor een afstand van 500 kilometer afgesloten door de autoriteiten.

Australië wordt de laatste jaren niet gespaard door natuurrampen. Vorig jaar leden duizenden mensen nog aanzienlijke schade door grote overstromingen in New South Wales en Queensland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER