“Als Vlaamse tekort aan technisch geschoolden blijft, gaan bedrijven naar het buitenland trekken”

Onderwijsexpert Dirk Van Damme waarschuwt in een gesprek met Business AM voor een delokalisatie van innovatieve bedrijven als het structurele tekort aan kandidaat-werknemers met een STEM-profiel (science, technology, engineering, mathematics) niet opgelost raakt.


Luister hier naar het volledige interview met Dirk Van Damme:


In het nieuws: De populariteit van STEM-richtingen bij leerlingen in de derde graad van het Vlaamse secundair onderwijs staat met slechts 42 procent van de inschrijvingen op het laagste niveau sinds 2011-2012, zo bleek eerder deze week uit onderzoek van De Tijd.

De gevolgen voor de bedrijven: Het chronische tekort aan technische profielen wordt op termijn problematisch voor de werking van innovatieve bedrijven, waarschuwt onderwijsexpert Dirk Van Damme.

  • “Het is geheim dat er een enorm tekort is aan mensen met technische profielen. Het gaat zowel om ingenieurs, maar ook om afgestudeerden uit de meer technische beroepsgerichte richtingen. De arbeidsmarkt en de bedrijven schreeuwen echt om dat soort profielen.”
  • Dat leidt tot de war for talent, waarbij bedrijven met elkaar concurreren om de STEM-profielen te kunnen aanwerven. “De bedrijven proberen de witte raven te vangen met allerlei voordelen, maar dat is natuurlijk geen duurzame strategie op lange termijn”, merkt Van Damme op.
  • “Op lange termijn zouden we toch een voldoende grote pool van talenten moeten hebben van kandidaten die technisch geschoold zijn.”

Het doemscenario: “Want anders ga je in een situatie komen waarbij bedrijven naar het buitenland kijken om mensen aan te werven of er zich gaan lokaliseren”, gaat Van Damme verder. “Daardoor zouden de industrie – en zeker de meest innovatieve sectoren in de industrie – uit ons land gaan verdwijnen. Dat zou echt wel een rampscenario zijn.” (as)

Meer