Peter Vandermeersch over geweld in Noord-Ierland: “Op korte termijn ziet het er niet goed uit”

De president van de Verenigde Staten, Joe Biden, is op bezoek in Noord-Ierland en Ierland. Vijfentwintig jaar na het Goede Vrijdagakkoord, dat formeel een einde maakte aan de burgeroorlog, voelt Biden zich geroepen om voor vrede te pleiten. Maar zitten de Ieren daarop te wachten? Business AM vroeg het aan Peter Vandermeersch, CEO van Mediahuis in Ierland.


Beluister het volledige interview met Peter Vandermeersch hier:


Waarom is dit belangrijk?

The Troubles is de naam voor de bloedige burgeroorlog tussen katholieken en protestanten in voornamelijk Noord-Ierland. In 1998 werd het Goede Vrijdagakkoord getekend, wat formeel de vrede betekende. Desondanks zorgen spanningen tussen de bevolkingsgroepen ook nu nog voor geweld. Bidens bezoek is symbolisch, 25 jaar na het vredesakkoord.
  • “Iemand als Biden met zijn Amerikaanse en Ierse roots weegt wel degelijk op Londen, weegt op het vredesproces in Ierland. Hij heeft verschillende keren gezegd dat het voortbestaan van die vrede belangrijk is. Dat het Goede Vrijdagakkoord na 25 jaar gerespecteerd wordt, noemt hij belangrijk. In die zin heeft het wel een politiek gewicht”, verklaart Vandermeersch.
  • “We moeten er echt voor waken dat The Troubles op het Ierse eiland niet opnieuw opflakkeren door de Brexit. Een belangrijke landsgrens loopt nu over het Ierse eiland. Die grens is op dit moment dankzij de Goede Vrijdagakkoorden onzichtbaar. Maar het gevaar zou bestaan dat die grens er weer komt en dat daardoor weer spanningen tussen Noord en Zuid opflakkeren.”
  • Vandermeersch waarschuwt: “Op korte termijn ziet het er eigenlijk niet goed uit. Niet zo lang geleden was er een aanslag op een politieman in Ierland die hem zijn leven gekost heeft. In onze krantengroep is er vier jaar geleden een journalist doodgeschoten. Het zijn toch wel behoorlijke incidenten die tonen dat er voortdurend spanningen zijn.”
Peter Vandermeersch – foto Mediahuis

(evb)

Meer