Druglijn kreeg vierde jaar op rij recordaantal oproepen: meeste vragen over alcohol

Vorig jaar hebben 8.525 mensen contact gezocht met De Druglijn via  telefoon, mail en chat. Dat blijkt uit het jaarverslag van de hulplijn. Het is al het vierde jaar op rij dat een recordaantal vragen werd behandeld. De vragen over alcohol blijven toenemen en het gebruik van de laagdrempelige chatservice verdriedubbelde.

In 2022 heeft De Druglijn met 8.525 gevallen 7 procent meer vragen beantwoord dan het jaar voordien, toen ze bijna 8.000 Vlamingen bereikte. Sinds 1994 kan iedereen met vragen over drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen terecht bij de advies- en hulplijn.

Volgens het jaarverslag ging 32 procent van de vragen over alcohol, dat aantal blijft elk jaar toenemen. Vragen over cannabis werden tot 2020 het vaakst gesteld, maar dat aantal daalde vorig jaar tot 24 procent. Vragen over cocaïne staan derde in rij met 18 procent.

Vooral het chatkanaal brengt steeds meer mensen met vragen over hun gebruik bij De Druglijn. In 2022 ontving de hulplijn bijna 30 procent van de vragen via die weg. De laatste jaren, en vooral tijdens de coronacrisis, heeft de hulplijn extra geïnvesteerd in hun bereikbaarheid via chat. Zo werden de openingsuren ervan verdubbeld: elke weekdag kan je er terecht tussen 12.00 en 18.00 uur.

Jongeren

In de chat is bijna 6 op de 10 van de oproepers jonger dan 25 jaar en gaan iets meer dan de helft van de vragen over het eigen gebruik. Ook via de andere kanalen gaan de meeste vragen over eigen gebruik, gok- of gamegedrag. Een op drie van alle oproepers bij De Druglijn is jonger dan 25 jaar. 

"Uiteraard zijn dat niet allemaal jongeren die gebruiken, gokken of gamen", licht Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn, toe. "Vaak gaat het ook om scholieren en studenten die vragen stellen voor een schoolopdracht. Maar vanuit preventief oogpunt is het heel waardevol dat De Druglijn die leeftijdsgroep bereikt", concludeert hij.

Opvallend is ook dat de contacten met de lijn gemiddeld langer duren dan vroeger. "Dat betekent dat de vragen en problemen de voorbije jaren vaak complexer zijn geworden", zegt Evenepoel. "De nood aan een luisterend oor is door de impact van de coronacrisis toegenomen."

Vragen over drank, drugs, pillen, gokken of gamen? Bezorgd om iemand? Bel anoniem 078 15 10 20 of mail en chat via www.druglijn.be.

Meest gelezen