Een satellietbeeld van cycloon Ilsa die de Australische kust nadert.

Australiërs bereiden zich voor op cycloon Ilsa, rukwinden tot 315 kilometer per uur

Ten westen van de Australische kust heeft zich een tropische cycloon gevormd boven de oceaan die vannacht (lokale tijd) het vasteland zal bereiken. Inwoners bereiden zich volop voor op cycloon Ilsa, die rukwinden tot 315 kilometer per uur zal veroorzaken. Het zou één van de zwaarste stormen worden in 10 jaar.

Ten westen van de Australische kust heeft een tropische cycloon zich gevormd boven de oceaan. Cycloon Ilsa bevond zich deze ochtend op 250 kilometer van de Australische kust, en zou vannacht (lokale tijd) aan land komen. 

De Australische meteorologische dienst waarschuwt dat de cycloon sterker wordt, en zal uitgroeien tot "categorie 5" wanneer die de kust bereikt. Een cycloon van categorie 5 is "extreem gevaarlijk" volgens de weerdiensten. De kern van de cycloon kan rukwinden tot 315 kilometer per uur veroorzaken. "Winden van deze kracht kunnen bomen en hoogspanningskabels neerhalen, daken en huizen beschadigen en ze kunnen aanhangwagens of caravans de lucht in tillen", zegt de meteorologische dienst.

Risicogebied

Ongeveer 600 kilometer aan kustgebied zou getroffen worden door de cycloon. Het risicogebied is dunbevolkt en bevindt zich ten zuiden van de toeristische stad Broome. Er zijn voornamelijk Aboriginalgemeenschappen, veehouderijen, mijnsites en toeristencentra. De regio in het westen van Australië kampt nu al, uren voordat de cycloon aan land komt, met krachtige winden.

Onder meer Port Hedland zou zwaar getroffen worden volgens de Australische weerdiensten. Het is de grootste stad van het risicogebied met ongeveer 15.000 inwoners. 

De mensen die zich in het risicogebied bevinden werden geadviseerd om te schuilen, weg te blijven van deuren en ramen en om een voorraad water in te slaan. Verschillende mensen werden geëvacueerd, onder wie senioren, toeristen en mensen wiens huis niet sterk genoeg is om de storm te doorstaan. Cycloon Ilsa zou één van de zwaarste stormen worden sinds cycloon Christine in 2013.

BEKIJK - "Omdat de cycloon zoveel snelheid heeft, zal hij niet verzwakken op het land":

Videospeler inladen...

Meest gelezen