Het IMF waarschuwt voor potentiële gevaren in de wereldeconomie: “De opeenstapeling van risico’s is het grootste risico”

Ook al lijkt de economie aan de betere hand, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt voor potentiële gevaren. Hielke Van Doorslaer, onderzoeker internationale politieke economie aan de Universiteit Gent, licht hierover toe aan Business AM.


Beluister hier het volledige fragment:


De essentie: Pierre-Olivier Gourinchas, de hoofdeconoom van het IMF, lijstte tijdens een voorwoord in het document ‘World Economic Outlook’ enkele risico’s op.

  • “Het grootste risico zit eigenlijk vooral daarin, in die opeenstapeling van verschillende risico’s en crisissen”, vertelt Van Doorslaer. “Dit maakt de situatie vandaag heel volatiel en ook erg ondoorzichtig.”
  • Een eerste risico waar al naar verwezen werd, was de financiële instabiliteit die vandaag opvalt na het falen van de Silicon Valley Bank in Amerika en Credit Suisse in Zwitserland.
  • “Daar merk je dat die renteverhogingen die centrale banken vandaag gebruiken om de inflatie te bevechten, dat die nieuwe risico’s creëren voor financiële instabiliteit. Een lichtpuntje daar is wel dat het IMF ook zegt dat de gevreesde loon-prijsspiraal waar centrale banken op anticiperen, daarvoor minder risico op lijkt te zijn”, vertelt Van Doorslaer. “Anderzijds blijft die inflatie toch ook wel plakkerig en hoog.”

Een zachte landing?

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, spreekt altijd van een zachte landing te willen realiseren waarbij de inflatie stelselmatig uit het economische en financiële systeem verdwijnt.

  • “De vraag is, zal dat wel lukken? Centrale banken beginnen vandaag te merken van die renteverhoging dat die ook wel neveneffecten hebben en niet altijd even positief zijn. Die gaan potentieel nieuwe risico’s creëren.”
  • “Een ander risico, daarmee gecombineerd, is die van de bottleneck economy. Namelijk, op het moment dat we uit de COVID-crisis komen zijn heel veel aanvoerketens verstoord geweest. En je merkt vandaag dat als die zich terug aan het herstellen zijn, dat heel veel verstoringen er zachtjes uit aan het gaan zijn. Bijvoorbeeld, halfgeleiders zijn plots weer overvloedig aanwezig. Maar dat schept opnieuw een ander risico, namelijk dat je vanuit een periode van schaarste naar overvloed gaat”, legt hij uit.
  • “Op het moment dat dan de vraag wordt beperkt door renteverhogingen en die vraag gaat dalen, blijven de bedrijven met die overvloed zitten. Dat werpt de vraag: is een recessie wel volledig afgewend, is die zachte landing er geweest, en komt alle optimisme niet te veel voort uit het feit dat iedereen wel een recessie verwacht, maar dat die milder zal zijn dan verwacht werd.”
  • “Het blijft koffiedik kijken waar we naartoe gaan. Ik sluit niet uit dat er toch nog een milde recessie zit aan te komen”, besluit de Gentse onderzoeker.

(nd)

Meer