Scouts Lovenjoel overnachten op trektocht in de kerk van Jodoigne: "Te slecht weer om onze tenten op te zetten"

Scoutsgroep De Toekan uit Lovenjoel (Bierbeek) heeft afgelopen nacht geslapen in de kerk van Jodoigne. De scouts houden een vierdaagse voettocht van Namen naar hun thuisbasis in Lovenjoel. Door het slechte weer konden ze in Jodoigne hun tenten niet opzetten en moesten ze een andere slaapplaats zoeken.

De scouts van Lovenjoel waren gisteren in het Waals-Brabantse Jodoigne aanbeland toen ze beslisten om geen risico te nemen met het weer en hun tenten niet op te zetten voor de nacht. Ze moesten dus een andere slaapplaats zoeken en die vonden ze bij de pastoor van Jodoigne, die hen aanbood om in de kerk te slapen. "Ik heb goed geslapen", zegt leider Isaak Cassiman. "We hoorden wel dat het buiten hard waaide en regende, maar de klokken hebben zich stil gehouden en de kinderen ook, op enkele snurkers na."

Het huis van God

Goed geslapen dus, maar een overnachting in een kerk is toch speciaal. "De kerk is natuurlijk open want iedereen is welkom in het huis van God", zegt Isaak met een knipoog. "Het is wel spannend want hier staan veel waardevolle zaken, zoals de biechtstoelen. Daar moesten de kinderen natuurlijk afblijven. Maar dat is allemaal goed gelukt."

Agressieve marter

Zes jaar geleden moest Isaak in Jodoigne ook al eens op zoek gaan naar een slaapplaats. "Toen zagen we de kerk en vroegen we ons af of we daar niet zouden mogen slapen", zegt Isaak. "We belden aan bij de pastoor en hij bood ons een parochiezaaltje aan waarin we mochten overnachten. Dat was een goede slaapplaats en dus hoopten we daar nu nog eens terecht te kunnen. Maar dat zaaltje wordt al twee jaar niet meer gebruikt en volgens de pastoor zit er een gevaarlijke marter die soms agressief uit de hoek kan komen." En dus hebben de scouts van Lovenjoel mogen slapen in de kerk, om de volgende ochtend met frisse benen hun tocht verder te zetten.

Meest gelezen