Nicolas Maeterlinck

Premier De Croo tempert alarmsignalen over overheidsschuld: "Onze economische motor is sterker dan wordt ingeschat"

Ondanks het feit dat de federale regering vorige maand heeft beslist om het begrotingstekort met 1,75 miljard te verminderen, blijven er alarmsignalen komen over de staatsschuld die blijft groeien. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) luidt de alarmbel. Premier Alexander De Croo (Open VLD) beseft dat onze financiën gezonder moeten worden en wil daaraan ook werken, maar hij zegt ook dat onze economie het vaak beter doet dan ze wordt ingeschat.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat onze schuld maar blijft stijgen, tot 119,5 procent van het bruto binnenlands product in 2028 (t.o.v. 105 procent van het bbp vorig jaar). Ons land dreigt de slechtste leerling van de Europese klas te worden. 

"Er zijn heel wat indicatoren die tonen dat ons land het beter doet dan het gemiddelde", pareert premier Alexander De Croo (Open VLD) kritische vragen in de Kamer. Peter De Roover (N-VA) en Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk) wrijven de regering aan dat ze op begrotingsvlak slechter presteert dan vergelijkbare landen en Sofie Merckx (PVDA) vraagt zich af wie hiervoor de rekening gaat betalen. 

"Als we kijken naar de begroting, zien we dat er voor 2022 een tekort van 4 procent was, terwijl 5,3 procent was voorspeld", relativeert De Croo. "Dat toont aan dat de economische motor in ons land een stuk sterker is dan men vaak inschat."

Al geeft de premier toe dat hij de kritiek en de waarschuwingen ook niet aan de kant schuift. "Dat toont natuurlijk ook aan dat er een noodzaak is om stap voor stap onze financiën naar een gezonde doelstelling te blijven brengen." Dat is volgens hem een opdracht voor de huidige meerderheidspartijen tijdens deze regering, maar ook tijdens de volgende regering, na de verkiezingen van 2024. Daarmee geeft De Croo te kennen geen voorstander te zijn van al te veel gepalaver over een nieuwe staatshervorming.

BEKIJK - Premier De Croo houdt vol dat hij de problemen met de staatsschuld zal aanpakken.

Videospeler inladen...

Ook staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) probeert te sussen. "We gaan naar 4,3 procent tekort tegen 2024", zegt ze in "Villa Politica". "Dat is toch wel een verbetering, want we waren gestart met een tekort van 33,6 miljard euro. We gaan nu naar een tekort van iets boven de 25 miljard euro."

Ook Bertrand geeft toe dat het werk niet af is. "De IMF-cijfers zijn projecties. We moeten wachten op de realisaties van 2022. Anders zijn we appelen en peren aan het vergelijken." Ze wijst erop dat de resultaten van de begrotingscontrole van vorige maand niet opgenomen zijn in de prognose van het IMF. 

Extra besparingen of belastingen sluit ze niet uit. "Dat er meer moet gebeuren, staat al vast, maar we krijgen ook nieuwe cijfers in de zomer." Met andere woorden: nog even geduld voor hier meer duidelijkheid komt.

Bertrand verwacht veel van de pensioenhervorming en de fiscale hervorming. "Want dat kan een impact hebben op ons tekort op middellange termijn." Volgende week steekt de federale regering de koppen bijeen. In elk geval beloven het moeilijke gesprekken te worden, want de financiële manoeuvreerruimte is bijzonder klein. 

BEKIJK - "Het werk is zeker niet af", zegt Alexia Bertrand in "Villa Politica".

Videospeler inladen...

Meest gelezen