Polen krijgt toestemming van Berlijn om oude gevechtsvliegtuigen aan Kyiv te leveren

De Duitse regering heeft de levering door Polen van oude Oost-Duitse straaljagers aan Oekraïne goedgekeurd. Dat zegt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung op basis van regeringsbronnen.

De essentie: Het gaat om vijf MiG-29-jets uit oude DDR-voorraden, die Duitsland in 2002 aan Polen had gegeven, schrijft de krant.

  • Minister van Defensie Boris Pistorius zei in een verklaring dat Berlijn het Poolse verzoek op donderdag ontving en dat de regering ermee instemde “als onderdeel van de voortdurende inspanningen van Berlijn om Oekraïne te steunen in zijn strijd tegen de binnenvallende troepen van Rusland”.
  • De Sovjet-ontworpen MiG-29-jets van het voormalige Oost-Duitse leger waren twintig jaar gelden door de Duitsers aan Polen gegeven. Voordat ze aan Kyiv kunnen worden geleverd was de goedkeuring van Berlijn nodig.
  • Polen is een van de meest uitgesproken voorstanders van de levering van militair materieel aan Oekraïne. Het land heeft sinds het uitbreken van de oorlog grote hoeveelheden munitie, tanks en overig militair materieel aan Kyiv geleverd.
    • President Andrzej Duda zei eerder deze maand tijdens een staatsbezoek van zijn Oekraïense collega in Warschau dat Polen uiteindelijk zijn volledige vloot van ongeveer 29 straaljagers uit het Sovjettijdperk aan zijn oostelijke buur wil overdragen.
  • Duitsland heeft de afgelopen twaalf maanden een breed scala aan materieel aan Oekraïne geleverd, waaronder moderne Leopard-tanks, gepantserde infanteriegevechtsvoertuigen, luchtafweergeschut en geavanceerde raketsystemen.

Trage levering

  • Na een moeizame start, waarin Berlijn werd bekritiseerd door Oekraïne en westerse bondgenoten vanwege de trage levering materieel, is het land momenteel samen met de VS en het VK een van de grootste militaire steunpilaren van Kyiv geworden.
  • Naast Polen heeft ook Slowakije toegezegd MiG-29-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen, waarbij premier Eduard Heger zei dat ” zijn beloften aan Kyiv moeten worden nagekomen”.
Meer