Wetenschappers maken scherpste foto ooit van zwart gat met behulp van AI

Een team wetenschappers van de American Astronomical Society heeft donderdag een nieuwe foto gepubliceerd van het superzwaar zwart gat in de kern van het sterrenstelsel M87, dat in 2019 al eens werd afgebeeld.

Waarom is dit belangrijk?

Door zwarte gaten te bestuderen kunnen wetenschappers veel leren over de origine van het universum en de fundamentele wetten van de fysica. Maar door de aard van de objecten is het zeer moeilijk om ze te observeren. Zwarte gaten zijn immers objecten die zo’n sterke zwaartekracht hebben, dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. 

In het nieuws: De wetenschappers gebruikten om de foto te maken dezelfde dataset die gebruikt werd om de foto uit 2019 te genereren. 

  • De foto uit 2019 was de allereerste ooit van een zwart gat. Op de foto was een ring van licht zichtbaar, die bestaat uit materiaal dat door de enorme krachten in de buurt van het zwart gat geaccelereerd wordt tot bijna de lichtsnelheid. Door de enorme frictie die daaruit resulteert, licht het materiaal op, waardoor het zwart gat in het centrum indirect
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer