Ex-toplui Bpost sjoemelden om contract voor krantenbedeling te behouden, bevestigt audit: "Willen tot op het bot gaan"

De voormalige Bpost-CEO en twee directeurs hebben in 2021 illegale prijsafspraken gemaakt met krantenuitgevers DPG Media en Mediahuis en distributeurs PPP om het krantenbedelingscontract in België binnen te halen. Dat bevestigt het rapport van de interne audit bij Bpost, die De Tijd kon inkijken. "Dit is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis", klinkt het bij Bpost.

In december vorig jaar zette Bpost zijn CEO Dirk Tirez en twee directeurs op straat. Hun positie was onhoudbaar geworden nadat intern onderzoek had uitgewezen dat ze betrokken waren bij mogelijke prijsafspraken over de overheidsaanbesteding voor de krantenbedeling in België. Het bedrijf dat die kranten bust, krijgt daarvoor namelijk een forse jaarlijkse subsidie. 

De krant De Tijd kon het gedetailleerde auditrapport inkijken, opgesteld door experten van advocatenkantoren Eubelius en Jones Day, waarin bewijzen worden aangeleverd van de praktijken van de drie toplui. Bpost-woordvoerder Veerle Van Mierlo bevestigt de inhoud ervan aan onze redactie.

Blijkt dat de drie topmanagers al kort na de overheidsaanbesteding in 2021 vaak overleg pleegden met DPG Media en Mediahuis. Ook waren er volgens de audit ontmoetingen en/of contact met Michel d'Alessandro, de CEO van concurrent-krantenbedeler PPP, iets wat die overigens zelf ontkent. Volgens de uiteindelijke deal zou PPP zich uit de aanbesteding terugtrekken, als in ruil bepaalde krantenvolumes naar hen zouden worden doorgeschoven.

BEKIJK - "Nu tabula rasa maken", zegt Bpost-woordvoerder Veerle Van Mierlo:

Videospeler inladen...

"Bijzonder pijnlijk"

"Bpost wilde dat contract te allen prijze binnenhalen, dat klopt, maar Bpost wilde dat op een correcte manier doen", reageert Van Mierlo. "Dus het is een kleine groep mensen die hierbij betrokken zijn." Dat het gaat om de CEO en twee directeurs noemt ze "bijzonder pijnlijk om te moeten vaststellen". "Daarom is het ook zolang onder de radar kunnen blijven."

Ook tijdens een eerste fase van het onderzoek, toen die mensen ondervraagd zijn, hebben zij niet de volledige waarheid verteld

Bpost-woordvoerder Veerle Van Mierlo

Nochtans werkt er bij Bpost een heel team aan die openbare aanbesteding, wisten zij dan niks? "Nee, die beperkte groep mensen (de directeurs en CEO dus) hield er een eigen agenda en eigen methodes op na en dat werd niet gedeeld met andere mensen", stelt Van Mierlo. "Ook tijdens een eerste fase van het onderzoek, toen die mensen ondervraagd zijn, hebben zij niet de volledige waarheid verteld. Het is pas toen ze de documenten zijn gaan onderzoeken, zijn er dingen ontdekt."

Voormalig CEO Dirk Tirez is een van de mogelijk sjoemelende toplui die wordt genoemd in de audit.

Ook wees de audit uit dat er mogelijk zelfs documenten zijn vervalst voor ze aan de onderzoekers werden overhandigd. "Wij hebben inderdaad moeten vaststellen dat er verschillende versies van documenten waren en dat er andere rapporten zijn ingediend in het kader van het onderzoek dan dat er gedeeld werden onder die beperkte groep."

Wetens en willens

Hoe de afspraken met de krantenuitgevers en PPP verliepen, ontdekten de onderzoekers "in detail", beaamt Van Mierlo. "Maar het is niet aan ons om de betrokkenheid van de andere partijen te becommentariëren. Wij weten wat er bij ons is gebeurd. We hebben de nodige maatregelen genomen en willen tot op het bot gaan."

Beluister hier het hele gesprek met Veerle Van Mierlo in "De ochtend" op Radio 1:

De interne regels waren heel duidelijk verspreid en gekend door de CEO en de directeurs, klinkt het scherp bij Van Mierlo. "De regels waren niet slecht, maar de mensen waren van slechte wil. Zij hebben die regels wetens en willens overtreden. Daarom is de samenwerking met hen ook beëindigd. Dit is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. De directie en de raad van bestuur zorgen er nu voor dat wij onze interne regelgeving verstrengen en er beter op toekijken dat dat niet meer kan gebeuren."

Zo wordt het team van compliance bij Bpost versterkt en de procedures aangescherpt. "Er wordt ook een scan van de hele organisatie gedaan om te kijken of we goed bezig zijn. Ik kan u verzekeren dat hier voortaan heel nauw op zal toegezien worden."

Minister De Sutter: "Nieuwe CEO moet werk maken van vernieuwde organisatiecultuur"

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) heeft ook al gereageerd op het nieuws. "Het is nu aan de raad van bestuur en het directiecomité om ervoor te zorgen dat deze aanbevelingen met de nodige aandacht worden uitgevoerd", klinkt het. "Ik zal daarover met hen op regelmatige tijdstippen opvolgvergaderingen houden."

De minister legt de link met de selectie van de nieuwe CEO. "Die moet mee werk willen maken van een vernieuwde organisatiecultuur, waar compliance en interne controle een belangrijke plek krijgen", zegt ze. "De regels zijn er om gevolgd en gerespecteerd te worden, zeker voor een overheidsbedrijf."

Daarnaast wijst de minister op de externe audit die de regering bestelde. "Aan de hand van dat rapport zal bekeken worden of eventuele stappen ondernomen moeten worden inzake het dossier rond de persconcessie. Dit valt geheel onder de bevoegdheid van minister van Economie Dermagne."

Meest gelezen