“België moet zich voorbereiden op meerdere jaren van lage economische groei”

Het zou goed kunnen dat Belgische economie, die erg afhangt van de wereldhandel, een lange periode van lage economische groei tegemoet gaat. Dat voorspelt Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING voor de eurozone, in een gesprek met Business AM.


Luister hier naar Carsten Brzeski over zijn vooruitzichten voor Duitsland, de eurozone en België:


In het nieuws: Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam eerder deze week met sombere vooruitzichten voor de Belgische economie. België kampt niet alleen met ontsporende staatsfinanciën, maar zou, op Italië na, in de komende jaren de laagste groei van Europa noteren.

De internationale context: Ook Brzeski vreest voor magere jaren, omdat de Belgische economie erg afhankelijk is van landen als Duitsland en de Verenigde Staten. Bij beide economische grootmachten zou de motor wel eens kunnen sputteren, waarschuwt de ING-econoom.

  • “Het zal met de Belgische economie de komende een, twee jaar niet zo makkelijk gaan. België is een heel open economie. Dus als het slecht gaat met de Duitse economie en de wereldwijde handel niet meer zo sterk zal zijn als een paar jaar geleden, zal België dat voelen.”
  • Brzeski vindt de recente optimistische taal van Joachim Nagel, de voorzitter van de Bundesbank, over de Duitse economie en het einde van de energiecrisis voorbarig. De ING-econoom wijst op de forse renteverhogingen van de Europese Centrale Bank: “Hoe kan het dat je na de meest agressieve monetaire verkrapping sinds het begin van de monetaire unie er dan van uitgaat dat het geen enkel gevolg heeft voor de economie?”
  • En ook de Amerikaanse groei kan stilvallen, waarschuwt Brzeski. “Wij gaan er bij ING van uit dat de Amerikaanse economie toch nog in een behoorlijke recessie terecht gaat komen in de tweede helft van dit jaar. Amerika is gewoon de belangrijkste handelspartner voor heel veel landen. Dus als het daar afkoelt, dan voelen wij dat in Europa.”
  • “België moet zich – en dat hoeft geen recessie te zijn – voorbereiden op een aantal jaren van heel zwakke economische groei. Dat hebben we heel lang niet meegemaakt in Europa. In economentaal wordt gezegd dat een land onder zijn potentiële groei gaat zitten en dat gaat – denk ik – ook in België gebeuren.”

Meer