AFP or licensors

Opnieuw rellen in heel Frankrijk nadat Grondwettelijke Raad verhoging pensioenleeftijd heeft goedgekeurd

In heel Frankrijk zijn opnieuw mensen op straat gekomen om te betogen tegen de pensioenhervorming. Dat was te verwachten, want de Grondwettelijke Raad heeft nu onder andere geoordeeld dat president Macron wel degelijk de pensioenleeftijd mag optrekken van 62 naar 64 jaar. Op verschillende plekken in het land lopen de protesten uit de hand. 

Het was een beslissende dag voor de Franse president Emmanuel Macron. Zijn omstreden pensioenhervorming, waardoor de Fransen onder andere twee jaar langer zullen moeten werken, kreeg groen licht van de Grondwettelijke Raad.

De pensioenhervorming in 3 punten:

  1. Wettelijke pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 62 naar 64 jaar
  2. Om recht te hebben op een volledig pensioen moeten de Fransen 43 jaar werken
  3. Veel beroepscategorieën, zoals ambtenaren en politici, kunnen niet meer op vervroegd pensioen

Geen graten

"Les Sages", oftewel "de Wijzen" - dat zijn de negen leden van de Grondwettelijke Raad - oordeelden dat de hervorming, op enkele kleinigheden na, niet botst met de Franse grondwet. "De Wijzen" hebben het laatste woord, dus in principe moet Macron nu alleen nog de afgekeurde delen schrappen en de wet ondertekenen. Hij hoopt dat die in werking kan treden in september.

De linkse oppositie had bij de Raad ook een verzoek ingediend om een referendum te houden, maar dat verzoek hebben "de Wijzen" verworpen. Wat eventueel wel nog roet in het eten van de president zou kunnen gooien, is een nieuw referendumvoorstel waar in mei over beslist wordt.

BEKIJK - "Het is Frankrijk, dus het kan eigenlijk nog alle kanten uit", zegt VRT-journalist Steven Decraene:

Videospeler inladen...

Spanningen

Uit peilingen blijkt dat drie vierde van de Fransen tegen het plan is. Al maanden wordt geprotesteerd tegen de hervorming, waarbij de sfeer geregeld al snel grimmig werd. En zoals verwacht is dat vandaag niet anders. Vanochtend al kwamen duizenden mensen opnieuw op straat om te protesteren, in aanloop naar het verdict van de Raad.

Hoewel die protesten relatief rustig verliepen, lopen ze ondertussen op verschillende plekken in het land uit de hand. "De gemoederen zijn verhit", zegt correspondent Frank Renout. "Er is een harde kern onder de demonstranten die erg boos is." 

BEKIJK - Bij het vallen van de avond braken er ongeregeldheden uit en moest de politie traangas inzetten:

Videospeler inladen...

In de hoofdstad Parijs bijvoorbeeld heeft de politie enkele tientallen mensen gearresteerd. Onder andere fietsen en vuilbakken worden in brand gestoken en er is sprake van geweld. In Marseille, in het zuiden van het land, is het treinverkeer verstoord door demonstranten op het spoor. In Rennes, in het westen van Frankrijk, hebben betogers de inkom van het politiekantoor in brand gestoken. 

Acties gaan door

"De Franse premier Elisabeth Borne schreef op Twitter dat er geen winnaars of verliezers zijn, maar dat voelen tegenstanders van de hervorming toch anders aan", zegt Renout. "De vakbonden en oppositiepartijen geven alvast aan uitermate teleurgesteld te zijn en actie te zullen blijven voeren."

Macron had de vakbonden eerder vandaag al uitgenodigd voor een gesprek dinsdag, nog voor de beslissing van de Grondwettelijke Raad er was. Volgens de vakbonden is de enige manier om de protesten in het land te stoppen, door van de hervorming af te stappen, luidt het in een verklaring. Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, willen de vakbonden een grote mobilisatiedag organiseren. Voor die datum zullen ze niet samenzitten met de regering, klinkt het nog.

BELUISTER - Correspondent Frank Renout legt in "De wereld vandaag" op Radio 1 uit wat de uitspraak precies betekent:

Meest gelezen