FOXPOP. “Wat Thalhammer nu meemaakt bij KV Oostende, is het pijnlijkste dat een trainer kan overkomen”

Voor de start van elke speeldag bespreekt ex-profvoetballer en analist Franky Van der Elst één persoon uit de voetbalwereld. Deze keer aan de beurt: KV Oostende-coach Dominik Thalhammer.

Wim Conings

Franky! Voor ramptoerisme moeten we vandaag aan de kust zijn?

“Spelers die vragen om niet meer verder te gaan met de trainer, da’s straf. En dan nog zo’n Thierry Ambrose die het effkes gaat zeggen. Als het nu Hans Vanaken was...”

Omdat die meer verdienste heeft voor zijn club?

“Omdat die meer kwaliteit heeft. Er is niet één speler van KVO die het recht heeft zijn trainer zo openlijk voor schut te zetten en te vernederen. Tenzij de spelers al langer met Thalhammer probeerden te praten, en alles bij hem in dovemansoren is gevallen. Dat weet ik niet. Gelukkig is CEO Gauthier Ganaye daar niet in willen meegaan. Nu, voor Oostende is het eigenlijk al over and out.”

Door de spelersopstand?

“Ja. Al was het al hopeloos. Ze krijgen nu Leuven en Gent en staan vier punten achter. Ik snap die spelers niet, dat ze op twee matchen van het einde met dit soort actie afkomen. Wat is dat voor iets? Een schip dat al serieus aan het zinken is, en dan...”

Er extra gaten in boren?

“Het zegt ook veel over hoe die groep daar nog aan elkaar hangt. Maar je kan heel veel in vraag stellen bij KVO.”

Jij hebt het huidige bestuur vanop de eerste rij meegemaakt.

“Ik vond het jammer dat ze me mijn laatste contractjaar niet hebben laten uitdoen, maar ik was er nog toen ze zich zijn komen voorstellen. Mooie woorden, je weet hoe dat gaat. Iemand die ik niet kende, zette een grote mond op. Dat was COO Thorsten Theys. Maar als je een club overneemt en twee jaar later degradeer je, dan kan je niet zeggen dat je het goed hebt gedaan.”

© BELGA

Het is allemaal de schuld van de overnemers?

“Het ligt ook wat in het verlengde van Coucke die naar Anderlecht wilde. Pas op, ik wil niet zeggen dat het Coucke zijn schuld is. (lacht) Dan heb ik subiet heel België in mijn nek. Het is ook Ganaye die nooit of te weinig op de club is, Theys die eerder dit seizoen ook nog zaken regelde voor Nancy… Vanderhaeghe zei in de Krant van West-Vlaanderen dat Theys iemand is die alleen maar roept. (droog) Dat vond ik wel een goeie omschrijving. Er zijn fouten gemaakt. Maar wat wel voor hen pleit, is dat ze die zes miljoen voor de licentie hebben neergelegd.”

Ze hadden ook pech met de blessure van Maxime D’Arpino.

“Ja. Maar da’s één speler. Durdov, Medley, Barac, Arase, Ambrose, Dwomoh… Da’s toch allemaal een beetje lichtzinnig. Naar wat heb je dan gekeken? Data? Is hij rap? En de coach was ook geen goede keuze. Thalhammer pakte 10 op 51. Vanderhaeghe had nog 14 op 45. Met dat gemiddelde zouden ze nu boven Eupen gestaan hebben. ”

Thalhammer, daar gingen we het eigenlijk over hebben.

“Bij Cercle had hij ook maar 6 op 27. Na zijn ontslag ging het daar ineens veel beter. Ik wil hem nu niet helemaal afbranden, maar hier op Cercle had ik toch al dingen gehoord waarvan ik dacht: pfoe, onder hem zou ik niet graag voetballen. Heel veel pressing en dan de bal maar vooruit trappen, erachter lopen en hopen dat je er iets mee kunt doen. Zelfs niet eens van kant mogen wisselen…”

Deze situatie is toch ontzettend pijnlijk voor hem?

“Als spelers tegen mij zouden zeggen dat ze niet op het veld willen komen en liever – met alle respect – Kurt Bataille (de beloftecoach, red.) voor hun neus hebben, dan zeg ik: (in Steenkolenduits, red.) ich gehe nach Hause, ich packe meine Sack. Wat ga je nog zeggen? Komaan, pressen? Je staat daar toch voor Jan Lul. Dat je spelers niet meer met je verder willen, is het pijnlijkste wat je kan meemaken, toch? In zijn plaats was ik dan liever drie weken geleden al aan de deur gezet.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer