Leven als een heer/dame in Antwerpen: historische panden Huis Happaert en De Waghetol staan te koop

Antwerpen -

Wie ervan droomt om in een als erfgoed beschermd pand met rijke geschiedenis te wonen, kan een kijkje gaan nemen in Huis Happaert in de gelijknamige straat. Het huis staat te koop voor 2,95 miljoen. Te duur? Dan is De Waghetol in de Oude Waag misschien een alternatief. Dat voormalige waaggebouw wordt aangeboden voor 1,37 miljoen.

Patrick Van de Perre

Huis Happaert in de Happaertstraat, hartje Sint-Andrieskwartier, bestaat eigenlijk uit twee woningen die later één geworden zijn. Het oudste deel dateert van omstreeks 1500. Iets meer dan zestig jaar later werd de Happaertstraat getrokken. Reden om langs de andere zijde van het erf en aan de nieuwe straat een aanbouw te maken. De gronden behoorden toe aan de familie Happaert, toenmalig burgemeester Jan Happaert liet het huis bouwen. Hoewel er de afgelopen eeuwen veel is verbouwd, heeft het juweeltje nog steeds een authentiek karakter.

“Authentiek” is ook het woord dat vastgoedmakelaar De Meester graag gebruikt om het gebouw aan te prijzen. Behalve Huis Happaert, biedt het kantoor ook De Waghetol in de Oude Waag te koop aan.

Aan de Oude Waag staat het voormalige waaggebouw De Waghetol uit het begin van de zestiende eeuw.© Victoriano Moreno

De naam van dit historisch pand in de Oude Waag, tussen Jeruzalem- en de Wolstraat, doet bij het grote publiek wellicht een minder luid belletje rinkelen. Maar ook dit is een gebouw met een lang verhaal.

Waaggebouw De Waghetol werd gebouwd op kosten van de stad Antwerpen in het begin van de zestiende eeuw. Onder supervisie van het stadsbestuur werden er destijds goederen gewogen om vervolgens verkocht te worden.

Het gebouw was de voorloper van de nieuwe waag, die in 1548 gebouwd werd op wat nu nog steeds de Stadswaag heet. Die nieuwe waag werd ontworpen door stadsbouwmeester en ondernemer Gilbert Van Schoonbeke. De man die ook verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de buurt rond de Brouwersvliet. Tegenwoordig is het historisch pand aan de Oude Waag voorzien van alle modern comfort. “Je kan het instapklaar noemen”, klinkt het opnieuw bij de vastgoedmakelaar.

“Er zijn kopers voor dit soort van panden”

“We zijn altijd afhankelijk van de panden die te koop worden aangeboden, maar het gebeurt wel vaker dat we via ons kantoor opmerkelijke huizen te koop zetten. Onder meer grote burgerhuizen en gebouwen met een bijzondere historische waarde”, klinkt het bij vastgoedmakelaar De Meester.

Het erf van Huis Happaert ligt verscholen tussen de twee gebouwen die deel uitmaken van het historisch pand.© De Meester

Maar ook voor deze makelaar is vooral Huis Happaert een bijzondere woning in de portefeuille. “We zijn trots dat we dit kunnen aanbieden. Wie het uiteindelijk koopt is ook voor ons een verrassing. Maar vergis je niet, er is wel degelijk een markt voor dit soort van panden. Het historische karakter en het feit dat het gebouw in het hart van de stad ligt zijn dan de belangrijkste troeven.”

Veel kamers in Huis Happaert ademen nog steeds de sfeer van het verleden uit.© De Meester

Binnen in De Waghetol ontbreekt het niet aan modern comfort.© De Meester

En of ze bij De Meester nu al zicht hebben op het volgende historische pand dat via hen te koop wordt aangeboden? “Dat weten we natuurlijk niet. Soms worden ook panden van een recentere datum aangeboden. Ontworpen door een gerenommeerde architect bijvoorbeeld.”

www.demeester.eu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners