Rellen uitgebroken nadat Grondwettelijke Raad licht op groen zet voor pensioen vanaf 64 in Frankrijk

De Franse Grondwettelijke Raad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de essentie van de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. Vakbonden en oppositie mobiliseerden de voorbije maanden massaal tegen deze hervorming, die de pensioenleeftijd op 64 legt in plaats van 62 nu. Na de beslissing braken er op verschillende plaatsen in het land rellen uit.

Bron: BELGA

De negen leden van de Raad hadden kritiek op een aantal kleinere deelaspecten van de hervorming, maar de hogere pensioenleeftijd lieten ze ongemoeid. De linkse oppositie had de Raad gevraagd zich achter een referendum te scharen, maar dat verzoek werd verworpen. Over een tweede, later ingediend verzoek, volgt op 3 mei een beslissing.

De regering heeft de pensioenhervormingen vorige maand doorgedrukt, zonder dat het parlement erover heeft gestemd. Macron had de vakbonden eerder op vrijdag al uitgenodigd voor een gesprek dinsdag, nog voor de beslissing van de Grondwettelijke Raad er was.

“Strijd gaat door”

“Vanavond zijn er winnaars noch verliezers”, liet premier Elisabeth Borne weten in een reactie op Twitter. “Met deze hervorming zal ons pensioenstelsel in 2030 in evenwicht zijn. De regering wil nu het overleg met de sociale partners voortzetten om werken betekenisvoller te maken, de arbeidsomstandigheden verbeteren en volledige werkgelegenheid bereiken”, klinkt het in een regeringsverklaring.

De belangrijkste Franse oppositiepartijen zijn vastbesloten hun strijd voort te zetten tegen de pensioenhervorming. “De strijd gaat door”, reageerde de leider van radicaal-links Jean-Luc Mélenchon, terwijl de extreemrechtse Marine Le Pen zei dat “het politieke lot van de pensioenhervorming niet bezegeld is”.

De Franse vakbonden hebben de Franse president Emmanuel Macron vrijdag opgeroepen om de pensioenhervorming niet door te voeren. Volgens de vakbonden is de enige manier om de protesten in het land te stoppen, door van de hervorming af te stappen, luidt het in een verklaring. Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, willen de vakbonden een grote mobilisatiedag organiseren. Voor die datum zullen ze niet samenzitten met de regering, klinkt het nog.

Blokkades

In tal van Franse steden zijn rellen uitgebroken na de beslissing van de Grondwettelijke Raad. In Parijs werden op veel plekken vuilnis en afvalbakken in brand gestoken. Mensen stroomden massaal naar het stadhuis. De politie was niet zuinig met traangas.

In steden als Lyon, Grenoble en Nantes kwam het ook tot ongeregeldheden. In Nice, waar overdag al betogingen en blokkades waren, marcheerden demonstranten. In meerdere steden zijn arrestaties gemeld.

Ook zaterdag worden betogingen georganiseerd. De vakbonden riepen op tot een nieuwe grote protestdag op 1 mei, de Dag van de Arbeid. Zij zijn voor die datum niet bereid in te gaan op een uitnodiging van Macron om te komen praten. De president wil de wet volgens Franse media binnen 48 uur tekenen. Die zou dan op 1 september ingaan. De Grondwettelijke Raad heeft een volksraadpleging over de pensioenkwestie afgewezen, maar gaat zich in mei nog wel over een nieuw referendumvoorstel buigen.

© Le Pictorium/Maxppp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER