Verkiezingen

Ze mógen nu stemmen, en dan is het knal in de examens

© DBA

Siska Thuysbaert

De Europese, federale en Vlaamse verkiezingen van 2024 vinden plaats op 9 juni. Tot ongenoegen van de studenten, want dat is midden in de examenperiode. Ook scholieren vanaf 16 jaar, die voor het eerst Europees mogen stemmen, zijn not amused. Maar alleen als alle EU-landen het eens zijn, kan nog van die datum afgeweken worden.

Liefst 900.000 Belgische jongeren zullen in 2024 voor de eerste keer naar de stembus gaan. Onder hen ook een pak 16- en 17-jarigen. Want voor de Europese verkiezingen werd het stemrecht verlaagd van 18 naar 16 jaar.

‘Verkiezingen pal tijdens de examens van duizenden (Europese) jongeren. Wie zegt dat politiek ook jongeren aangaat, moet consequent zijn’, schrijft Julien De Wit, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten, op Twitter. Ook de Vlaamse Scholierenkoepel heeft vragen bij de keuze van Europa om enerzijds het stemrecht te verlagen naar 16 jaar, maar anderzijds verkiezingen te organiseren tijdens de examens. ‘Het is al geen makkelijke opdracht om jongeren te overtuigen om te gaan stemmen’, zegt voorzitter Mauro ­Michielsen. ‘Dat de verkiezingen nu ook in de examenperiode vallen, maakt het nog moeilijker.’

En er was al die andere extra drempel voor de 16-plussers: ten laatste in februari 2024 moeten ze zich registreren als ze willen stemmen.

De eerste keer

België heeft ervoor gekozen de ­regionale en federale verkiezingen te laten samenvallen met de Europese. Politicoloog Carl Devos (UGent) legt uit: ‘Bij Europa is er nog een kleine discussie aan de gang over twee periodes. 23 tot 26 mei en 6 tot 9 juni 2024. Maar de kans is heel groot dat de laatste ­periode het haalt.’

Want Europa wil zijn verkiezingen graag zo dicht mogelijk bij de periode van de eerste Europese verkiezingen van 1979 houden. Die vonden plaats tussen 7 en 10 juni. Afwijken van die richtdata kan ­alleen als alle lidstaten het daarover eens. Die kans is niet groot.

Het wordt dus hoogstwaarschijnlijk 9 juni in ons land. Of de jongeren dat nu graag hebben of niet.