© AFP

Amerikaanse staat Montana gaat TikTok verbieden

De Amerikaanse staat Montana, in het noordwesten van de Verenigde Staten, heeft vrijdag een wet aangenomen die TikTok vanaf 2024 verbiedt. De wet maant Apple en Google aan om via hun appstores het downloaden van de Chinese socialemedia-app niet langer toe te laten omdat de app China zou toelaten de gebruikers te manipuleren en bespioneren. Gebruikers die TikTok reeds op hun toestel hebben staan, worden niet getroffen.

gjs
Bron: BELGA

De wet werd aangenomen met 54 stemmen voor en 43 tegen. De Republikeinse gouverneur Greg Gianforte moet er wel nog zijn krabbel onderzetten. Daarmee zou Montana de eerste staat worden die dergelijke verregaande wetgeving zou aannemen.

In de wet werden boetes opgenomen voor bedrijven, maar niet voor individuele gebruikers. Er wordt ook expliciet vermeld dat de wet vervalt als TikTok zou worden overgenomen door een land dat “niet als een vijand van de Verenigde Staten wordt beschouwd”.

TikTok, een onderdeel van het Chinese moederbedrijf ByteDance, ligt in de Verenigde Staten al langer onder vuur. Steeds meer regeringen en parlementen, ook in ons land, verbieden de app op de zakelijke toestellen van hun personeel uit angst voor datadiefstal en spionage.

Een woordvoerder van het bedrijf reageerde bij CNN door te stellen dat TikTok “verder voor de rechten van gebruikers en makers zou vechten”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer