JOUW MENING. Een onverwachte uitgave? “Als alleenstaande met twee hondjes kom ik maar net rond”

© imago images / Andreas Gora

Het overkomt iedereen vroeg of laat wel eens: een grote onverwachte uitgave. Veertien procent van de Vlaamse bevolking leeft in een huishouden dat zo’n onverwachte uitgave van 1.300 euro niet aankan. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen. Het gaat om een totaal van 900.000 mensen in 2022. We vroegen onze lezers hoe dat bij hen zit. Dit zijn de resultaten.

TVDW

Zij kunnen een onverwachte uitgave van 1.300 euro wel aan:

“Ik heb een bovengemiddeld gezinsinkomen, weinig financiële tegenslagen gekend, geen exorbitante levensstijl en heb altijd de voetjes op de grond gehouden. Een gevolg van de Kempense mentaliteit waarmee ik ben opgegroeid.” – Paul H.

“Ik zorg altijd dat er een buffer beschikbaar is voor onverwachte kosten. Altijd zo geredeneerd. Er kan op elk moment iets opduiken zoals kosten aan de wagen of woning, medische kosten,…” - Karolien S.

“Ik leg speciaal geld opzij voor onverwachte uitgaven.” – Caroline H.

“Je moet je uitgaven aanpassen aan je inkomen. Maar ik begrijp jonge mensen met die extreme prijzen voor het bekomen van een eigendom. Ik zie steeds meer jonge mensen daardoor op een mogelijke financiële ramp afstevenen als er iets gebeurt…” - Johan T.

“Sparen voor dergelijke uitgaven is natuurlijk aangewezen. Al moet je het natuurlijk kunnen.” – Henk M.

Zij kunnen een onverwachte uitgave van 1.300 euro niet aan:

“Ik heb een invaliditeitsuitkering, en als alleenstaande met twee hondjes kom ik net de maand rond. Ik permitteer me nooit enige luxe of sociale activiteiten. Mijn auto is 17 jaar oud en noodzakelijk voor mijn mobiliteit, al is het maar om naar alle doktersafspraken te gaan.” – Ann D.

“Als weduwe heb ik sowieso een overlevingspensioen. Tel daarbij alle vaste onkosten en kleine onvoorziene kosten bij… Dan schiet er voor mij niet veel over om te sparen.” – Marleen D.

“Na betaling van huur, vaste kosten, mij wagen, benzine om te gaan werken en de inkopen schiet er na belasting geen mogelijkheid meer over om te sparen. Het is zelfs hard uitkijken om toe te komen, afhankelijk van de benzineprijzen…” - Thomas V.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen