Almaar meer mensen krijgen tijdelijk huisverbod opgelegd na huiselijk geweld

Almaar vaker wordt in Vlaanderen een tijdelijk huisverbod opgelegd om huiselijk geweld aan te pakken. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) in Het Laatste Nieuws. Volgens de minister is Vlaanderen daarmee bezig aan de inhaalbeweging die ze al een paar jaar probeert op gang te brengen.

De voorbije jaren hebben de parketten in Vlaanderen het principe van het "tijdelijk huisverbod" almaar meer ingezet om een explosieve gezinssituatie te ontmijnen. Bij gevallen van partnergeweld of intrafamiliaal geweld kan een parket aan het gewelddadige gezinslid zo'n huisverbod opleggen van maximaal 14 dagen (een termijn die nadien door de rechter nog kan verlengd worden). Dat geeft gezinnen wat meer tijd om de rust te laten weerkeren, hulp te zoeken en/of de problemen aan te pakken.

Volgens Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) werd die maatregel, die al sinds 2013 bestaat, tot 2019 alles samen maar amper 700 keer toegepast. Vorig jaar was dat op 1 jaar tijd al 488 keer. En in de eerst 3 maanden van dit jaar zitten we al aan 156 stuks.

Als er geweld is in het gezin moet je te allen tijde slachtoffers, en zeker kinderen, kunnen beschermen

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA)

Demir is zelf vragende partij om het huisverbod vaker toe te passen bij zulke geweldsituaties en probeert die ook al een paar jaar te promoten bij de parketten en de procureurs-generaal. 

"We zijn er nog niet. In een stad als stad Rotterdam, met 600.000 inwoners, wordt de maatregel even vaak genomen als in heel Vlaanderen met 6 miljoen inwoners. Het is ook broodnodig. Als er geweld is in het gezin moet je te allen tijde slachtoffers, en zeker kinderen, kunnen beschermen, omdat dat vaak letsels nalaat."

Family Justice Center

De maatregel wordt het meest gebruikt in die regio's waar naast een justitiehuis ook een FJC (Family Justice Center) actief is. Die liggen vandaag in de provincies Limburg en Antwerpen. "In gevallen van intrafamiliaal geweld komt een gezin meestal daar terecht en van daaruit worden dan contacten gelegd met het parket."

Nog dit jaar gaan vijf extra FJC's open in Leuven, Halle, Gent, Kortrijk en Oostende. "We hopen dat de maatregel zo nog meer zal worden gebruikt, zodat we huiselijk geweld sneller kunnen helpen de-escaleren. We hebben dan ook een gigantische inhaalbeweging te maken."

Meest gelezen