Geluidsoverlast wegverkeer verhoogt bloeddruk omwonenden

Inwoners van buurten in de directe omgeving van drukke verkeersaders dreigen met een stijgende bloeddruk te worden geconfronteerd. Die problemen moeten worden gelinkt aan de geluidsoverlast van het passerende autoverkeer. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de University of Leicester in Engeland en de Peking University in China, gebaseerd op een enquête bij 240.000 mensen tussen veertig en zeventig jaar.

De onderzoekers merken op dat de conclusies van deze nieuwe studie een invloed op het toekomstig milieubeleid zouden kunnen hebben.

Meer dan momentopname

“Volgens eerdere research was het onduidelijk op welke manier geluidshinder of luchtverontreiniging een invloed op de bloeddruk zouden kunnen hebben”, benadrukt onderzoeksleider Samuel Y Cai, professor milieuwetenschappen aan het Centre for Environmental Health and Sustainability van de University of Leicester.

“Maar ons onderzoek toont onomstotelijk aan dat er daadwerkelijk een verband kan worden vastgesteld tussen een langdurige blootstelling aan de geluidshinder van het wegverkeer en een verhoogd risico op hypertensie.”

“Een aantal studies hebben in het verleden momentopnames getoond van de correlatie tussen een blootstelling aan verkeerslawaai in de buurt van de woning en het risico op hypertensie bij de lokale bevolking”, geeft Cai aan.

“Geen enkel onderzoek kon daarbij echter aanwijzingen van evoluties over een langere periode aantonen. Wij hebben de deelnemers aan onze studie echter over een periode van meer dan acht jaar kunnen volgen.”

De conclusies suggereren volgens de wetenschapper dat er een potentieel causaal verband bestaat tussen verkeerslawaai en hypertensie, onafhankelijk van de aanwezigheid van luchtverontreiniging en andere risicofactoren.

“Dit kan belangrijke implicaties hebben voor de preventie van hypertensie op individueel en maatschappelijk niveau”, beklemtoont Cai. “Er zijn waarschijnlijk meer bewijzen nodig om onze stelling te ondersteunen, maar dit mag voor de overheid geen reden zijn om dringende ingrepen en maatregelen uit te stellen.”

“Daarbij moet worden erkend dat de geluidsoverlast van het autoverkeer een potentiële risicofactor vormt voor hypertensie en hartziekten meer in het algemeen.”

“We waren enigszins verrast voor het robuuste verband tussen wegverkeerslawaai en hypertensie, zelfs nadat correcties wegens de mogelijke invloed van luchtverontreiniging werden doorgevoerd”, beklemtoont Jing Huang, professor volksgezondheid aan de School of Public Health van de Peking University.

Maatregelen noodzakelijk

De studie toonde aan dat bewoners van buurten rond verkeersassen met een hogere geluidsoverlast, een grotere kans liepen om hypertensie te ontwikkelen. Daarbij bleek echter tevens dat het risico op gezondheidsproblemen opliep naarmate de geluidshinder een hoger niveau liet optekenen.

Deze verbanden hielden bovendien ook stand wanneer de mogelijke impact van de blootstelling aan fijnstof en stikstofdioxide werd geëlimineerd.

Mensen die in hoge mate aan zowel verkeerslawaai als luchtverontreiniging waren blootgesteld, bleken echter het hoogste risico op hypertensie te lopen. “Hieruit blijkt dat ook luchtverontreiniging tot een hogere bloeddruk kan bijdragen”, werpen de onderzoekers op.

Volgens de onderzoekers maken de bevindingen van de studie duidelijk dat het beleid een aantal maatregelen zou dienen te voorzien om op dit vlak de volksgezondheid een efficiëntere bescherming aan te bieden.

Daarbij wordt onder meer gewag gemaakt van de introductie van striktere limieten op het gebied van geluidshinder, terwijl ook in het stadsontwerp ingrepen zouden kunnen voorzien om de impact van de verkeersstromen op de omgeving te verminderen. Tenslotte wordt eveneens gewezen op de ontwikkeling van technologieën die ervoor zouden kunnen zorgen dat auto’s minder geluid produceren.

Meer