Radio2

Antwerpse stadsdichters terug van weggeweest: eerste gevelgedicht onthuld op zijgevel van De Hofkamer

Op de zijgevel van De Hofkamer aan de Oude Beurs in Antwerpen is een muurschildering onthuld. Het is het eerste gevelgedicht van de Antwerpse stadsdichters sinds hun nieuwe doorstart. Enkele maanden geleden namen de stadsdichters collectief ontslag. Nu zijn ze - onafhankelijk van het stadsbestuur - terug van weggeweest.

Om 11 uur vanmorgen heeft Antwerps stadsdichter Lies Van Gasse een muurschildering onthuld op de zijgevel van De Hofkamer, aan de Oude Beurs. Het is het eerste gedicht van de Antwerpse stadsdichters sinds hun nieuwe doorstart, want enkele maanden geleden namen ze nog collectief ontslag. "Ik vond het noodzakelijk om het stadsdichterschap niet te laten doodgaan. Het is een veel te mooie traditie, die nu toevallig ook 20 jaar bestaat", zegt coördinator Stijn Vranken, die zelf ook stadsdichter was in de jaren 2014-2016.

De muurschildering en gedicht zijn geïnspireerd door "De Goden op de Olympusberg", de plafondschildering die je binnen in De Hofkamer kan zien. "Rechts zie je de wolk van de Olympus en de goden die in metamorfose neerdalen naar de aarde. En links zie je mensen die proberen naar Olympus te geraken. Het is eigenlijk een cirkel waarbij mens en god elkaars status benijden", zegt Van Gasse. "Ik vond de plafondschildering heel inspirerend. De Olympische goden zijn heel erg aanwezig in het Antwerpse straatbeeld en dat was een trigger om er iets mee te doen." 

Radio2

Onafhankelijke stadsdichters

De Antwerpse stadsdichters werken voortaan onafhankelijk van het stadsbestuur. "Het zijn nog altijd dichters die voor de stad schrijven. Het is nu gewoon op een andere manier georganiseerd, maar in essentie is het hetzelfde", zegt Vranken. "We blijven natuurlijk dichters van en voor de stad. Ik noem het graag: vrije stadsdichters", zegt Van Gasse. "Ik vind het fijn dat dit gedicht een comeback is, maar niets te maken heeft met heel de hetze."

In de nabije toekomst komen er nog verschillende projecten aan van de stadsdichters. "Ik kan nog niet alles zeggen, maar er zijn al enkele projecten gerealiseerd. Die kan je terugvinden op de website. Daarnaast komt er zeker ook nog een project voor de Blikfabriek in Hoboken", zegt Vranken. "Voor de projecten zijn we afhankelijk van partners, maar ook particulieren kunnen een muur ter beschikking stellen bijvoorbeeld. Van de stad zal het niet meer komen, maar er zijn heel veel mogelijkheden die even waardevol zijn", aldus Van Gasse.

Radio2
Antwerpse stadsdichter Lies Van Gasse
Radio2

Meest gelezen