Nieuwe details bekend in zaak-Raul (9): dochter van elf moest toekijken hoe lijkje broer in sportzak werd gedumpt

Emotieloos gaf moeder Yoana M. (30) toe hoe de kleine Raul (9) op 31 januari om 4 uur ’s nachts in een sportzak in het water werd gedumpt. Opvallend: ook Rauls zus van elf was getuige van de gruwel. “Ga stenen zoeken om de sportzak te verzwaren.” Intussen werd ook de stiefvader van Raul opgepakt.

Pieter Huyberechts

De moeder van Raul (9) was wél betrokken bij het dumpen van het kinderlijkje. Dat blijkt uit het gerechtelijk onderzoek naar de dood van de kleine Roemeense jongen die afgelopen donderdag uit het water van heet Gentse Houtdok werd gehaald. Meer nog, ook het elfjarig zusje van Raul zag alles gebeuren. “Ga stenen zoeken om de sportzak te verzwaren”, beet hij zijn (intussen) ex en het jonge meisje toe.

Samen gedumpt

De plek waar de mishandelingen plaatsvonden.© David Van Hecke

Aan de gruwelijke feiten gaan volgens onze informatie zware mishandelingen vooraf. De kleine Raul zou geslagen zijn met een riem en zou ook ijskoud én heet water over zich gekregen hebben. Of er die avond van 31 januari concrete mishandelingen hebben plaatsgevonden, maakt voorwerp uit van verder onderzoek. Moeder Yoana M. verklaart volgens onze informatie van niet, de zus van Raul meent van wel.

Dat het jongetje uit zijn bed zou zijn gevallen en hierdoor gestorven zou zijn, houdt geen steek. Zeker is dat de moeder en de stiefvader op een bepaald ogenblik vaststelden dat hij niet meer leefde, waarna ze beslisten om de arme jongen in een sportzak in het water te dumpen.

“We gaan verhuizen”

De jongen zat eind vorig jaar kort op school in Gent. Volgens onze informatie had de familie echter laten weten dat het gezin opnieuw naar Roemenië zou verhuizen. Vandaar dat allicht niemand alarm sloeg wanneer Raul ook daar niet meer opdaagde. De schooldirectie reageert compleet verslagen op het dieptragische nieuws. Ook de elfjarige dochter van Yoana M. ging sinds dan niet meer naar school.

Kort naar Roemenië gevlucht

Niet lang na het dumpen van de jongen in het water trok de familie voor korte tijd naar Roemenië. Tegenover haar werkgever, een vleesverwerkend bedrijf in Zele, verklaarde de moeder dat ze halsoverkop naar haar thuisland moest vanwege het overlijden van haar vader. Dat bleek een leugen. Ze zei ook dat ze snel geld nodig had.

Allicht was hun vlucht naar Roemenië van korte duur. Samen met haar (ex)-partner, Nicu C., keerde ze tamelijk snel terug naar de Gentse Afrikalaan, waar ze in armtierige omstandigheden leefden, op een boogscheut van de plek waar ze de kleine Raul in het water dumpten.

De echte vader van het jongetje is al een tijd overleden.

Nicu C. was een tijdlang voortvluchtig, maar werd uiteindelijk aangehouden in Nederland.© rr

LEES OOK. Raul (9) werd doodgemarteld waar zijn moeder bijstond: gruweldaad komt pas na maanden aan het licht door sms’je

Op Facebook was er niets aan de hand

Weken gingen voorbij. Weken waarin moeder Yoana M. foto’s op Facebook postte met daarop een breedlachende Raul. Hun grote geheim deelden ze aanvankelijk met niemand. Het jongetje werd schijnbaar ook door niemand gemist.

Wanneer de relatie van het koppel op de klippen liep, veranderde Rauls moeder haar profielen op sociale media. Plots werd alles zwart, alsof ze in de rouw was. Aan een familielid suggereerde ze vervolgens per sms dat er iets met Raul was gebeurd. Volgens goedgeplaatste bronnen was dit voor een oom in Duitsland de aanleiding om alarm te slaan. Hij stapte in Duitsland een politiekantoor binnen, maar werd daar doorgestuurd naar ons land.

Oom sloeg alarm

Dat deed de man dan ook, dinsdag stapte hij in Gent naar de politie. Niet veel later werd Yoana M. opgepakt. Tijdens haar eerste verhoor ontkende ze de feiten niet, al schoof ze de verantwoordelijkheid helemaal door naar haar (intussen ex-)partner. Ze gaf aan zich bedreigd te voelen door hem. Ze was zogezegd niet betrokken bij het dumpen van het lijk van haar eigen kind. Ook dat bleek een complete leugen. Ook haar dochter werd door gespecialiseerde diensten verhoord en tijdens die verhoren kwamen de mishandelingen aan het licht.

Haast onbewogen

De moeder werd dinsdag aangehouden. Tijdens de raadkamer in Gent, waar moest beslist worden over haar verdere aanhouding, kreeg ze te horen dat het lichaam van Raul gevonden was. Naar verluidt reageerde ze onbewogen. Dat zou in de lijn liggen van hoe ze zich volgens onze informatie ook gedroeg tijdens haar ondervraging: emotieloos. Wat ze verklaarde, klinkt volgens onze informatie dan ook compleet ongeloofwaardig.

Yoana M. zit momenteel in de cel op verdenking van doodslag, slagen en verwondingen en lijkverberging. Haar advocaat Thierry Goffart zegt het verdere onderzoek af te wachten. “Zodat de waarheid aan het licht komt en gerechtigheid kan gescheiden.”

“Ik weet van niets”

Nicu C. was een tijdlang voortvluchtig, maar werd uiteindelijk vrijdag opgepakt in het Nederlandse Brakel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer