Van ordinaire "Stifler's mom" tot erkenning op haar 61e: waarom Time actrice Jennifer Coolidge invloedrijk noemt

Het gerenommeerde Time Magazine heeft Jennifer Coolidge opgenomen in zijn top 100 van meest invloedrijke personen van 2023. Vorig jaar kon inderdaad niet naast de Amerikaanse actrice gekeken worden: Coolidge had na járen van ordinaire bijrollen een glansrol in de serie "The white lotus" te pakken en werd overladen met prijzen. Combineer dat met haar excentrieke gedrag, hilarische improvisaties en oprechte vriendschap, en Hollywood had er plots een lieveling bij.

Ze prijkt op de cover van Time Magazine en staat in de top 100 tussen namen als acteur en filmproducent Michael B. Jordan, schrijver Salman Rushdie en de Oekraïense first lady Olena Zelenski.

"Ik sta perplex dat dit gebeurt. En raad eens: ik hou er echt van. Ik was een slapende schoonheid, in een doos op slot onder een bed verstopt. Wel, ik ben blij dat ze me eruit gelaten hebben. Dit is veel beter", reageert Coolidge in haar typische boenk erop-stijl. 

2023 Kevin Mazur

Ik was een slapende schoonheid

Jennifer Coolidge is een laatbloeier op vlak van erkenning

De actrice laat het zich welgevallen. Coolidge draait al exact dertig jaar mee in Hollywood, maar wordt pas sinds vorig jaar serieus genomen, zelfs op het randje van verafgood en dat op haar 61e. Time Magazine formuleert het als volgt: "Coolidge geeft hoop aan laatbloeiers over de hele wereld."

Van B-actrice tot A-actrice

Nochtans is Coolidge geen nobele onbekende, maar ze moest het decennialang hebben van de weinig flatterende bijrollen waarin ze vaak naïeve tot losbandige vrouwen moest neerzetten.

Ze begon in 1993 als een van de vriendinnetjes van het personage Jerry in de tv-serie "Seinfeld". De grote "doorbraak" kwam er echter met de populaire "American pie"-films. Coolidge speelt "Stifler's mom", moeder van een seksverslaafde zoon die vrijt met een van zijn klasgenoten op een pooltafel en in een auto.

Niet meteen de grote karakterrol, maar wel een vertolking waarvoor Coolidge zich niet schaamt. "Er waren voordelen aan die ultieme milf (mother I'd like to f*ck)-rol, ik bedoel: er zijn 200 mensen met wie ik anders geen seks zou gehad hebben", grapte ze vorig jaar nog in vakblad Variety. 

Ook in "Legally blonde" (2001) duikt ze op aan de zijde van Reese Witherspoon als de kortgerokte, dromerige Paulette Bonafonté die de manicures doet van Elle en klungelt om de gewenste man aan de haak te slaan. 

Coolidge doet met haar clichématige rollen dan wel een belletje rinkelen in menig huiskamer, haar prijzenkast blijft onverbiddelijk leeg. Tot vorig jaar. Met dank aan de felgeprezen satirische reeks "The white lotus" waarin ze twee seizoenen lang gestalte geeft aan de gekwelde en steenrijke Tanya McQuoid. Goed voor het podium bij de prestigieuze Emmy en Globes Awards. 

Mike White, je hebt me hoop gegeven
Jennifer Coolidge is dankbaar voor de kans op latere leeftijd

Waar ze opnieuw de harten weet te stelen door haar humoristische no-nonsenseaanpak. In haar dankwoord zet ze bedenker Mike White in de bloemetjes die haar vroeg voor de rol. Het beweegt White die in de Emmy-zaal zit tot tranen toe.

Coolidge: "Je hebt me hoop gegeven, een nieuw begin. (...) Je hebt mijn leven op een miljoen verschillende manieren veranderd. Zelfs de buren praten met mij. Ik ben nooit ergens uitgenodigd geweest, tot nu. (...) Mike, je geeft mensen zin om langer te leven."   

Meest gelezen