© Global Firepower

Wat als de Derde Wereldoorlog uitbreekt? Wie is de sterkste?

Stevent de wereld in ijltempo af op een Derde Wereldoorlog? De oorlog in Syrië, oplopende spanningen op het Koreaanse schiereiland en terreuraanslagen in Europa doen bij sommigen het ergste vrezen. De Australische professor John Blaxland analyseert de sterktes en zwaktes van de belangrijkste partijen die betrokken kunnen raken bij een wereldwijd gewapend conflict.

wver

Verschillende wereldleiders spreken dezer dagen dreigende taal: de Russische president Poetin haalt uit naar de VS, terwijl Donald Trump en Noord-Korea elkaar afdreigen en steeds meer experten waarschuwen voor een escalatie van de conflicten.

Volgens Global Firepower, een website die de grootte van alle legers en hun wapensystemen in de wereld oplijst, is de militaire kracht van de VS superieur, zowel op land, in de lucht als op het water. Het VS-leger is uitgerust met superieure wapens, terwijl andere landen zoals Noord-Korea, China en Rusland beschikken over grote legers en wapenvoorraden.

Het defensiebudget van de VS bedraagt meer dan 500 miljard dollar. Dat is ruim drie keer zoveel als China en het tienvoudige van de militaire begroting van Rusland, terwijl Noord-Korea ‘amper’ 7,5 miljard dollar uitgeeft aan het leger. “Het staat buiten kijf dat het Amerikaans leger superieur is”, zegt professor John Blaxland, het hoofd van Strategic and Defence Studies Centre van de staatsuniversiteit in Canberra.

Het aantal manschappen werpt echter een ander licht op de zaak. De VS telt 1,4 miljoen actieve soldaten en nog eens 1,1 reservisten. In China gaat het om 2,3 miljoen militairen en evenveel reservisten, terwijl Rusland 766.000 militairen en 2,4 miljoen reservisten in de rangen telt. Noord-Korea beschikt naar eigen zeggen over 700.000 actieve militairen en maar liefst 4,5 miljoen reservisten. “Noord-Korea maakt uiteindelijk geen schijn van kans tegen de VS, maar het land kan wel veel schade aanrichten en een militair conflict op het Koreaans schiereiland kan tot 100.000 slachtoffers leiden. ”

Massale verwoesting

De Amerikaanse troepen zijn bovendien verspreid over de hele wereld. “Ze zijn al actief in Afghanistan, Irak en Syrië en dus beperkt qua mogelijkheden als elders een nieuw conflict uitbreekt.”

De technologische voorsprong van de VS is immens. “Maar hoe geavanceerd je vliegtuigen ook zijn, als de vijand je aanvalt met tien keer zoveel vliegtuigen, dan bestaat de kans dat je als eerste zonder ammunitie komt te zitten. Als iemand beslist om op de beruchte knop te drukken, zullen de gevechten volgens de meeste experten bijzonder kort maar intens zijn en leiden tot massale verwoesting”, weet de Australische professor. Het is daarom maar de vraag of de VS, China of Rusland effectief nucleaire wapens willen inzetten, omdat dit wellicht leidt tot wederzijdse vernietiging.

John Blaxland maakt zich na de interventie in Oekraïne ook zorgen over de Russische vuurkracht. Poetin beschikt immers over een groot leger en veel schepen en onderzeeërs. China vormt dan weer een groot gevaar als het gaat over cyberoorlog. “Hackers kunnen vanop afstand communicatiesatellieten uitschakelen of zelfs vliegdekschepen doen zinken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER