Wagner-baas roept op om oorlog in Oekraïne te stoppen: “De geplande resultaten zijn bereikt”

Wagner-baas Jevgeni Prigozjin heeft op het sociale netwerk Telegram een bericht geplaatst waarin hij Rusland oproept te stoppen met de oorlog in Oekraïne. Volgens hem zijn de doelen van de ‘speciale militaire operatie’ bereikt.

dvd, sgg, debn

“We hebben een groot aantal soldaten van de strijdkrachten van Oekraïne neergemaaid en kunnen aan onszelf melden dat onze taak is volbracht”, zegt Prigozjin in het bericht. “Theoretisch gezien heeft Rusland dit beslissende doel al bereikt door een groot deel van de actieve mannelijke bevolking van Oekraïne uit te roeien en een ander deel te intimideren dat naar Europa is gevlucht.”

LEES OOK. Russisch leger eist overwinningen op ten noorden en zuiden van Bachmoet

Om die reden vindt hij het dus nu tijd dat het Kremlin haar strijdmacht terugtrekt uit Oekraïne. “De ideale optie is om het einde van de speciale militaire operatie aan te kondigen, om iedereen te informeren dat Rusland de geplande resultaten heeft bereikt, en in zekere zin hebben wie die ook daadwerkelijk bereikt.”

Gevolgen voor Russisch volk

Prigozjin schrijft ook dat Oekraïne klaar is voor een tegenoffensief, en dat zo’n aanval een grote impact op het moreel binnen het Russische leger zou kunnen hebben. “Neerslachtige gevoelens kunnen in het Russische leger, dat zich decennialang één van de beste legers van de wereld heeft gevoeld, de bovenhand krijgen en daarna gaat het bergaf.” Dat kan dan weer grote gevolgen hebben voor de Russische samenleving, schrijft Prigozjin. “Het volk zoekt nu al een schuldige voor het feit dat wij niet het sterkste leger ter wereld zijn, en in deze situatie gaan ze op zoek naar ‘de zondebok’.”

Anderzijds, schrijft de Wagner-baas, kan een Oekraïens offensief ook voordelig zijn voor Rusland. “Het beste scenario om Rusland te genezen zodat het zich verenigt en de sterkste staat wordt, is het offensief van de strijdkrachten van Oekraïne, waarin geen onderhandelingen mogelijk zijn.”

LEES OOK. Oleksandr mag na 9 maanden voor het eerst weer naar huis: “De Russen zijn zo roekeloos dat ik soms medelijden met hen heb”

Spierballengerol

“En ofwel worden de Oekraïense strijdkrachten in een eerlijk gevecht verslagen, ofwel zal Rusland zijn wonden likken, spieren opbouwen en zijn rivalen opnieuw in een eerlijk gevecht verscheuren.” Volgens Prigozjin is tot een vredesakkoord komen met Oekraïne “onmogelijk” om de oorlog te beëindigen.

Het statement kan gezien worden als politiek spierballengerol, want Prigozjin zou ambities koesteren om president Poetin naar de kroon te steken. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne gaf hij al meermaals commentaar op de tactiek van het Kremlin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER