Na Polen verbiedt ook Hongarije de invoer van Oekraïens graan "om eigen boeren te beschermen"

Na Polen heeft nu ook Hongarije beslist om niet langer graan uit Oekraïne te importeren. Dat zeggen overheidsmedewerkers uit beide landen. Ze zullen ook andere Oekraïense voedingsproducten niet langer importeren. Ze doen dat naar eigen zeggen om hun boeren te beschermen tegen de goedkope producten uit Oekraïne.  

Op 1 augustus 2022, vijf maanden na de inval van Rusland, vertrok een eerste schip met graan uit de Oekraïense havens. Het zogenoemde 'graanakkoord' tussen Rusland en Oekraïne moest de export van graan opnieuw mogelijk maken én een opsteker betekenen voor de economie van de "graanschuur van Europa", zoals Oekraïne ook wel genoemd wordt. 

Toch wordt niet al het graan verscheept over de Zwarte Zee. Een groot deel verlaat het land ook via buurland Polen. En net dat land wil die import nu stopzetten.

Logistieke problemen

Maar door logistieke problemen stapelen de graanvoorraden zich op in Polen, waardoor de lokale prijzen dalen. Dat heeft geleid tot protesten van boeren en het aftreden van de Poolse minister van Landbouw. Het land ziet zich dus genoodzaakt om de import van graan en andere producten uit Oekraïne te beperken.

"Vandaag heeft de regering besloten om de invoer van granen in Polen en tientallen andere landbouwproducten te verbieden", zei regeringspartijleider Jaroslaw Kaczynski. Anders "zou het leiden tot een ernstige crisis in de landbouwsector in Polen", voegde hij eraan toe. Hij benadrukte wel dat Polen Oekraïne op alle andere vlakken zal blijven steunen.

En ook Hongarije lijkt dat voorbeeld nu te volgen. De Hongaarse minister van Landbouw communiceerde in een Facebook-bericht dat ook zijn land de import van landbouwproducten uit Oekraïne had verboden. 

Het Hongaarse verbod geldt op granen, oliezaden en diverse andere landbouwproducten, blijkt uit een verklaring van het Hongaarse ministerie van Landbouw, vrijgegeven door persbureau MTI. In Polen worden granen, suiker, vlees, groenten en fruit, melk, eieren en andere voedingsproducten niet langer geïmporteerd. Het verbod geldt al zeker tot 30 juni. 

Afgelopen week keurde Duitsland de levering van 5 Poolse MiG-gevechtsvliegtuigen goed. De Poolse regering had daarvoor de toestemming gevraagd aan Duitsland, dat de oorspronkelijke eigenaar is van de toestellen. Eerder deze maand heeft Polen al gelijkaardige gevechtstoestellen uit de eigen voorraad aan Oekraïne overgemaakt.

Meest gelezen