Strijd tegen frauduleuze huurders levert 153 vrijgekomen sociale woningen op  

Sinds de Vlaamse regering twee jaar geleden de strijd aanbond met fraude op de sociale huurmarkt zijn er 153 woningen vrijgekomen van sociale huurders die een eigendom in het buitenland bleken te hebben. De huisvestingsmaatschappijen konden in totaal ook al 2 miljoen euro aan onrechtmatig verkregen sociale korting terugvorderen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). 

Het is in België niet toegelaten om een sociale woning te huren als je een huis, appartement of grond bezit. De Vlaamse regering sloot daarom begin 2021 een overeenkomst met private onderzoeksbureaus om na te gaan of sociale huurders een eigendom in het buitenland hebben.

724 mensen waarbij een vermoeden van fraude was, werden onderworpen aan een onderzoek. Iets minder dan helft van die huurders (339) bleek ook effectief fraude te hebben gepleegd. Hun huurcontract wordt verbroken en ze moeten de onrechtmatig verkregen sociale korting terugbetalen.

Wachtlijst van 182.436 kandidaat-huurders

Minister Diependaele riep het systeem in het leven “omdat Vlaanderen elke sociale woning nodig heeft en die moet gaan naar mensen die het daadwerkelijk nodig hebben”. Wat betreft het inkorten van de wachtlijst voor sociale woningen lijkt de strijd tegen fraude met buitenlandse eigendommen een druppel op een hete plaat. Er kwamen ondertussen 153 woningen vrij van fraudeurs van wie het contract werd opgezegd, de wachtlijst telt 182.436 kandidaat-huurders.

60 procent van de betrapte huurders verscheen ook al voor de vrederechter. Op die manier vorderden de woonmaatschappijen voorlopig ongeveer 2 miljoen terug aan sociale kortingen op huur die mensen onrechtmatig verkregen, gemiddeld 15.279 euro per huurder. Bij een klein percentage werd er een dading getroffen, of kreeg de huurder de kans zich aan de regels aan te passen. 

140 dossiers zijn nog lopend, waardoor Diependaele de komende maanden nog meer vrijgekomen woningen en terugvorderingen verwacht. De onderzoeken kostten de Vlaamse regering tot nu toe 1 miljoen euro. 

"De moeite waard"

"Het systeem is wel degelijk de moeite waard. We hebben al meer geld teruggevorderd dan we er hebben ingestoken. En het belangrijkste is dat we nu woningen kunnen vrijmaken voor mensen die er wel recht op hebben", zegt minister Diependaele. 

BEKIJK - Minister Diependaele vindt het belangrijkste dat woningen vrijkomen voor mensen die er recht op hebben:

Videospeler inladen...

Regering blijft fraudeonderzoeken subsidiëren

De Vlaamse regering is tevreden over het systeem en maakte eerder dit jaar al bekend het contract met de onderzoeksbureaus met één jaar te verlengen tot maart 2024.

Woonmaatschappijen kunnen dus onderzoeken blijven aanvragen en terugbetaald krijgen. 36 maatschappijen maakten al gebruik van het systeem, al doen grote steden als Gent en Leuven geen beroep op de Vlaamse onderzoeken. 

Meest gelezen