Stockfoto

De labradoodle is hot, maar wordt de hond straks slachtoffer van zijn succes?

De labradoodle is een hype. Het lijkt erop dat de schattige hond een onafscheidelijk "accessoire" is geworden voor trendy mensen. Fokkers worden dan ook overspoeld met aanvragen voor een pup. Waarom is de pluizige viervoeter zo'n megasucces? En heeft die populariteit een keerzijde? 

Misschien heb je ze al gezien in de stad: hippe twintigers met een koffie in de hand en een labradoodle aan hun zijde. Ook bekend Vlaanderen zwicht voor de hippe viervoeter. Conner Rousseau, James Cooke of Julie Vermeire: allemaal pronken ze met hun fluffy labradoodle op Instagram.

In het kielzog van binnen- maar ook buitenlandse bekendheden zoals Jennifer Aniston of Tiger Woods, werden labradoodles een ware hype. De bekende baasjes lijken fans te inspireren om zelf een labradoodle te kopen. 

Net als bekendheden kunnen ook films een invloed hebben op de populariteit van dieren. "Kijk maar naar de dalmatiër", zegt Maarten Reesink, docent Human-Animal Studies aan de Universiteit van Amsterdam. "Het ras werd in 1996 erg populair door de film "De 101 Dalmatiërs". Met alle gevolgen van dien: binnen het jaar zou het aantal dalmatiërs in dierenasielen in de Verenigde Staten verdubbeld zijn."

"Een ander voorbeeld is de Anemoonvis - beter bekend als de "Nemovis". Na de populaire Pixarfilm schoot, net als bij de dalmatiër, de verkoop van de oranje-wit gestreepte clownsvissen wereldwijd de hoogte in."

Die populariteit merken ook fokkers, die overspoeld worden met aanvragen voor een pup. "In de week dat Julies labradoodle te zien was in de realityreeks De Vermeires kregen we dubbel zoveel aanvragen binnen", vertelt Katrijn Verlinden, die een erkende fokkerij heeft in Antwerpen. Wat maakt de labradoodle dan zo'n 'perfecte' hond?

"De bijzondere kruising van de poedel en de labrador zorgt voor heel wat voordelen", zegt Bart van Goethem, chirurg voor kleine huisdieren aan de Universiteit Gent. "De honden hebben de gezondheid en intelligentie van een poedel in combinatie met het lieve, trouwe karakter van een labrador. Bovendien heeft de labradoodle een heel mooie, maar vooral anti-allergene krulvacht. Dat maakt van deze viervoeter de ideale hond."

De labradoodle heeft de "beauty and brains" dus mee, maar er is meer. "Honden zijn steeds vaker een modeaccessoire zoals een zonnebril of handtas waarmee mensen tonen dat ze hip zijn en mee met de trends", zegt Maarten Reesink, docent Human-Animal Studies aan de Universiteit van Amsterdam. 

Een "hip accessoire" met een stevig prijskaartje: bij een fokker betaal je zo’n 2.500 euro voor een labradoodle. En dat is zonder de garantie dat de hond ook in de mode blijft.

Wat zijn de gevaren van "hondenhypes"?

De medaille - ook die van populariteit - heeft een keerzijde. "Als je een hond kiest op basis van een hype, is dat vaak vanuit een impuls", legt Reesink uit. "En dus niet om rationele redenen, zoals het karakter van de hond en of die past bij je woning of gezinssamenstelling."  

De kans dat het misgaat is groter als je een hond kiest op basis van een hype

Maarten Reesink, docent Human-Animal Studies aan de Universiteit van Amsterdam

"Maar hypes komen en gaan. En impulsaankopen kunnen later een pak minder aantrekkelijk zijn. Zorgen voor een hond kan bijvoorbeeld meer werk vragen dan gedacht. Ik vrees dat de drempel om het dier naar een asiel te brengen een stukje lager wordt als de populariteit afneemt."

Erfelijke afwijkingen

Ook het hondenras zelf betaalt een prijs voor het succes. Veel labradoodles kampen met erfelijke afwijkingen. "Broodfokkers fokken enkel voor de winst", zegt Evi Maveau, hoofdredactrice van het hondenmagazine Woef.

"Ze houden geen enkele rekening met het karakter of de gezondheidstoestand van een hond. Ze fokken met oude honden, met agressieve honden of met honden met bijvoorbeeld slechte heupen. Zo gaat het mis op genetisch vlak."

Het ras labradoodle is niet officieel erkend en ook dat heeft gevolgen. "Om erkend te worden moet een ras aan strenge regels beantwoorden. Enkele internationale organisaties proberen het ras te laten erkennen. En er tegelijk voor te zorgen dat de honden gezondheidsonderzoeken moeten ondergaan en de fokkers een ethische code moeten volgen. Dit zou het ras terug op de goede weg kunnen zetten", aldus Maveau.

“De beste manier om een gezonde labradoodle te kopen is de Australian Labradoodle Association Europe. Langs deze weg heb je garantie op fokkers die de juiste strenge regels volgen, die DNA- en gezondheidstesten hebben laten doen.”

Een foto ter illustratie
Belga/AFP

Meest gelezen