153 huurders van sociale woning betrapt op eigendom in buitenland: “Woningen moeten gaan naar mensen die er recht op hebben”

De voorbije twee jaar zijn in Vlaanderen 153 sociale huurcontracten opgezegd omdat na onderzoek is gebleken dat de huurder een eigendom in het buitenland bezit. Dat blijkt zondag uit cijfers van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).

gjs
Bron: BELGA

Wie sociaal huurt, mag geen onroerend goed bezitten. In maart 2021 heeft de Vlaamse overheid daarom een raamovereenkomst afgesloten met private onderzoeksbureaus, om controles uit te voeren naar sociale huurders van wie een vermoeden bestaat dat ze een eigendom bezitten in het buitenland. 

Op twee jaar tijd werden zo 724 onderzoeken uitgevoerd, die werden aangevraagd door 36 verschillende woonmaatschappijen, zo blijkt uit de cijfers van de minister. Bij 339 onderzoeken - dus iets minder dan de helft van het totaal - werd ook een buitenlandse eigendom aangetroffen.

Geen mirakeloplossing

Er zijn zo al 153 sociale huurwoningen vrijgekomen voor huurders op de wachtlijst. Dat aantal zal nog verder oplopen, want 140 dossiers zijn nog hangende. 

In juli vorig jaar stonden wel nog meer dan 180.000 kandidaat-huurders op de wachtlijst voor een sociale woning in Vlaanderen. “We hebben dit dan ook nooit gezien als de mirakeloplossing voor het wegwerken van die wachtlijst”, reageert Ben Bruynseels, de woordvoerder van de minister. “Maar de woningen moeten wel gaan naar de mensen die er recht op hebben.”

Investeringen

De woordvoerder beklemtoont dat er ook geïnvesteerd wordt in het aanbod. “De teruggevorderde opbrengsten gaan bovendien rechtstreeks naar de woonmaatschappijen”, aldus nog de woordvoerder.

De woonmaatschappijen hebben intussen al iets meer dan 2 miljoen euro teruggevorderd aan onrechtmatig verkregen sociale kortingen. Wegens het aantal lopende dossiers, verwacht het kabinet-Diependaele dat dit bedrag nog zal verdubbelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer