© REUTERS

Na Polen verbiedt ook Hongarije de import van Oekraïens graan

Na Polen heeft ook Hongarije besloten om de invoer van granen en andere landbouwproducten uit Oekraïne tot eind juni te verbieden. Dat heeft de Hongaarse minister van Landbouw Istvan Nagy meegedeeld. De maatregel moet de eigen landbouwers beschermen tegen dalende prijzen.

“De regering zet zich in om de belangen van de Hongaarse landbouwgemeenschap te behartigen. Daarom verbiedt ze, bij gebrek aan zinvolle EU-maatregelen, tijdelijk de invoer van graan en oliezaad en verschillende andere landbouwproducten in Hongarije”, schreef de minister op Facebook. Net als het Poolse verbod is de Hongaarse maatregel voorlopig van kracht tot 30 juni.

Polen had zaterdag al aangekondigd de import van graan en andere landbouwproducten te verbieden. Warschau en vier andere lidstaten uit de regio hadden de Europese Unie vorige maand nog om hulp verzocht om een oplossing te vinden voor de import van goedkoop graan. In een begeleidende mededeling onderstreept het Hongaarse ministerie van Landbouw opnieuw dat de regering in Boedapest Europese maatregelen vraagt.

Vanwege de blokkade van de traditionele exportkanalen via de Zwarte Zee wordt Oekraïens graan bestemd voor derde landen uitgevoerd via het oosten van Europa. Logistieke problemen zorgen er echter voor dat veel graan in die landen blijft steken en de stocks doet aanzwellen, wat de prijzen keldert. Dat leidde tot protestacties bij boeren en in Polen zelfs tot het ontslag van de minister van Landbouw. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER