Meer crèches dan verwacht vragen hogere subsidiëring aan: "Moeten extra geld vrijmaken"

Heel wat kinderdagverblijven die nu werken met een basissubsidie zijn ingegaan op de vraag van Vlaams minister voor Welzijn Hilde Crevits (CD&V) om over te schakelen naar een hogere subsidiëring. De voorwaarden om die subsidies te krijgen is dat ouders moeten betalen naargelang hun inkomen en een kinderbegeleider minstens 600 euro bruto per maand meer zal verdienen. Er zijn aanvragen binnengekomen voor zo'n 9.000 plaatsen. “Maar ik heb maar budgetten om er 3.000 te laten overstappen, dus ik ga extra geld vragen op de komende begrotingscontrole om tegemoet te komen aan de aanvragen”, zegt de minister.  

“Pano” bracht de problematiek van de kinderopvang nog maar eens aan het licht. Maar, er is beterschap op komst volgens Vlaams minister voor Welzijn Hilde Crevits (CD&V). “We willen de ratio van begeleider per kind naar beneden krijgen, maar dat gaat in kleine stappen. De eerste stap voor mij is om te werken aan de financiële gelijkheid”, zo vertelt ze in “De zevende dag”.  

Overstappen naar hogere subsidies

Daarom heeft de minister een oproep gedaan aan de crèches die werken met de basissubsidie. Zij krijgen de kans over te stappen naar de hoogste subsidies: goed voor 10 keer de basissubsidie. Daar hangen wel enkele voorwaarden aan vast. De eerste voorwaarde is dat ouders op die plaatsen moeten betalen volgens hun inkomen.  

Een andere voorwaarde is dat de loon- en arbeidsvoorwaarden van de kinderbegeleiders beter moeten en ze zo’n 600 euro bruto per maand meer moeten verdienen. “Zo maken we de job hopelijk wat aantrekkelijker en komt er opnieuw een toestroom aan personeel. Alleen op die manier kan de ratio naar beneden.”  

We moeten kijken hoe we het welzijn kunnen verbeteren voor iedereen, ook voor de personeelsleden. Zo krijgen misschien meer mensen interesse in een job in de zorgsector.

Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister voor Welzijn

Die voorwaarden houden kinderdagverblijven niet tegen om massaal in te tekenen voor de hogere subsidies. Er zijn al aanvragen binnengekomen voor zo'n 9.000 plaatsen in kinderopvanginitiatieven. “Dat is meer dan de 3.000 waar ik budget voor had”, zegt Crevits. “Dit is dus duidelijk een wake-upcall dat we meer geld moeten vrijmaken en daar ga ik werk van maken bij de volgende begrotingscontrole.”

Wat op langere termijn?

Zowel ouders als kinderdagverblijven hopen zo snel mogelijk een langetermijnvisie te krijgen van minister Crevits. “Dat is niet zo evident. Met die budgetten zetten we eerste stappen, maar we moeten echt kijken hoe we de ratio naar beneden kunnen halen zonder dat we een groot plaatstekort creëren en het probleem zo verleggen. We bekijken nu wat andere landen doen en proberen daar onze lessen uit te trekken.”

BEKIJK - Minister Crevits legt uit hoe ze perspectief wil bieden aan kinderdagverblijven:

Videospeler inladen...

Woonzorgcentra: geen winst maken op zorg

Niet enkel over de kinderopvang was de jongste tijd veel te doen, ook op de (commerciële) woonzorgcentra kwam er heel wat kritiek. Minister Crevits ijvert voor meer transparantie in de facturen van woonzorgcentra. “We moeten beseffen: zorg is gratis, dat wordt betaald door de overheid. Ik zou het heel ellendig vinden als we daar winst op maken.”  

BEKIJK - Minister Crevits hamert op het belang van gratis zorg:

Videospeler inladen...

De facturen moeten doorzichtiger volgens Crevits. Wat alles kost – zorg, wonen en eten – wil ze beter in kaart brengen. Zo kan er ook beter gewaakt worden dat de zorg gratis blijft. “Geen winst in de zorg: ik wil dat in een decreet laten vastleggen. Mensen mogen vrij kiezen waar ze verblijven en wat de extra kosten zijn die daarbij komen kijken, maar de zorg moet te allen tijde gratis blijven.”  

Snellere hulp voor jongeren in problematische gezinssituaties

Ook in de jongerenzorg hoopt ze sneller te kunnen optreden, vooral bij jongeren in  problematische gezinssituaties. Sinds corona ziet ze dat daar vaak acute problemen zijn. “We hebben 100 miljoen euro vrijgemaakt om gezinnen te begeleiden op een vroeg moment, voor het te laat is.” Zo wil ze vermijden dat de jongeren telkens uit de gezinssituatie verwijderd moeten worden om het probleem op te lossen. “Ook voor jongeren met een handicap hebben we budgetten vrijgemaakt zodat er meer plek vrij kan gemaakt worden in multifunctionele centra zodat ze ook even weg kunnen van hun thuissituatie.”  

“Het is heel duidelijk dat we overal mensen nodig hebben. Dat is iets wat we in elk plan willen meepakken. We moeten kijken hoe we het welzijn kunnen verbeteren voor iedereen, ook voor de personeelsleden. Zo krijgen misschien meer mensen interesse in een job in de zorgsector.”

BEKIJK - "We willen alle kwetsbare jongeren bereiken, ook die met een handicap":

Videospeler inladen...

Toekomstambities als minister van Welzijn

Na de volgende verkiezingen ziet Crevits een verlengd verblijf op Welzijn wel zitten. Het CD&V-boegbeeld maakt al sinds 2007 onafgebroken deel uit van de Vlaamse regeringen. Bijna een jaar geleden werd ze minister van Welzijn, na het ontslag van haar voorganger Wouter Beke (CD&V). 

"Het domein Welzijn vraagt heel veel, maar ik zie elke dag zo'n mooie zaken", zegt Crevits. "Ik zou enorm graag de kans krijgen om dat werk voort te zetten als Vlaams minister van Welzijn, ook in de volgende legislatuur." 

Meest gelezen