Videospeler inladen...

Wat leert racisme-incident Vanzeir in VS ons over Belgische voetbalcompetitie? "We reageren hier te laks op racistische uitspraken"

"Bij ons komt te weinig reactie op racistische incidenten." Dat zeggen Paul Beloy, diversiteitscoach, en Wilson Kabera, speler bij Erpe-Mere United, die zelf al met racisme te maken kreeg, na de racistische uitspraak van Dante Vanzeir in de Amerikaanse voetbalcompetitie. In "De zevende dag" zeggen Beloy en Kabera dat we in België een voorbeeld moeten nemen aan de Amerikaanse aanpak.

Aan de American dream van de Belgische Dante Vanzeir is voorlopig een einde gekomen. De speler van de New York Red Bulls is in een storm beland na een racistische opmerking in de wedstrijd tegen San Jose. De Amerikaanse voetbalbond heeft Vanzeir 6 matchen geschorst en legt hem een hersteltraject op. Voor enkele supportersgroepen van de ploeg gaat de straf echter niet ver genoeg. Afgelopen nacht voerden enkele supportersgroepen een protestactie, ze willen de club niet meer steunen zolang Vanzeir er nog actief is.

Verschil in aanpak

Dat Amerikanen zo fel reageren op racisme op het veld, is voor ons ongewoon. In de Belgische pers klinkt hier en daar ook begrip voor Vanzeir. Volgens Paul Beloy, diversiteits-coach en zelf ex-voetballer, toont het vooral aan dat er hier te weinig reactie komt op racistische incidenten. "Wij zijn nogal laks in het benaderen van dergelijke situaties. Hier worden duidelijke standpunten ingenomen. Door clubs en door de voetbalbond. Wij zijn dat niet gewoon in België."

BEKIJK - Diversiteitscoach Paul Beloy in "De zevende dag": "We zijn nogal laks in het benaderen van racistische situaties":

Videospeler inladen...

Ook Wilson Kabera, voetballer bij Erpe-Mere United, vindt het een sterk signaal van de supporters. Een strenge straf is nodig volgens de speler, maar nuanceert ook. "De straf moet ervoor zorgen dat hij goed beseft welke fout hij heeft gemaakt. Dat hij 6 wedstrijden geschorst is, vind ik oké, maar ik vind het hersteltraject vooral heel nuttig. Ik hoop dat hij hier lessen uittrekt en de fout kan herstellen zodat hij ook een nieuwe kans krijgt in het voetbal. "

Amerikaans voorbeeld

De deur mag voor Vanzeir dan wel op een kier blijven staan, Kabera wil net als Beloy vooral een voorbeeld nemen aan de Amerikaanse aanpak. "Ik heb zelf al met racisme te maken gekregen, maar ik zie het ook nog bij kleine kinderen gebeuren. Daar zien we de grootste impact. Dat zijn dingen die we niet kunnen laten passeren. We moeten daar als maatschappij strenger tegen optreden."

BEKIJK - Voetbalspeler Wilson Kabera: "We zijn te tolerant. De volledige maatschappij draagt verantwoordelijkheid":

Videospeler inladen...

Kabera verwijst ook naar het incident waarbij vorig jaar Vincent Kompany oerwoudgeluiden te horen kreeg vanuit de tribune, maar zonder gevolg is gebleven. “We zijn te tolerant. De verantwoordelijkheid gaat verder dan enkel de Pro League of de voetbalbond. Wij als maatschappij, ons rechtssysteem en de politie, moeten manieren vinden om die mensen te identificeren en correct te gaan straffen."

Een oplossing ligt volgens Kabera ook in de representatie van de zwarte gemeenschap in bestuursorganen van voetbalclubs, los van hun financiële situatie. "Wij zitten hier nu aan tafel iets te vertellen, maar in de kamers waar er moet beslist worden, hebben wij niemand die voor de zwarte gemeenschap op tafel klopt en zegt: 'Ik wil dat dit verandert of anders hebben we dit als gevolg. Dat zien we niet en dat is wel cruciaal'".

BEKIJK - Het volledige gesprek met Paul Beloy en Wilson Kabera in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen