De twee beantwoordden vragen van de pers voor ze doodgeschoten werden.

Indiaas ex-parlementslid en broer - allebei criminele kopstukken - voor oog van camera doodgeschoten

In India zijn een veroordeeld oud-parlementslid en zijn broer live op televisie doodgeschoten door belagers die zich voordeden als reporters. De aanval vond plaats toen de twee onder begeleiding van de politie op weg waren naar een ziekenhuis voor medische controle. 

Het voormalige parlementslid, Atiq Ahmed, was zelf verdachte in een moordzaak en werd gisterenavond samen met zijn broer Ashraf - ook een naam in het criminele milieu - door de politie geëscorteerd naar een medische controle. Daar raakten ze nooit, want de twee werden onderweg doodgeschoten terwijl ze vragen beantwoordden van journalisten. Live op de televisiezender Aaj Takand.

"Volgens de eerste berichten hebben drie personen die zich voordeden als journalisten hen benaderd en het vuur geopend", zegt de politiewoordvoerder Prashant Kumar. "De aanvallers zijn opgepakt en hun ondervraging is aan de gang". Eén persoon gaf zich onmiddellijk na de schietpartij over, terwijl agenten twee andere verdachten overmeesterden.

Wie was Atiq Ahmed?

De 61-jarige man was een beruchte crimineel. Hij werd voor het eerst beschuldigd in een moordzaak in 1979. Hij zat sinds 2019 in de cel na een veroordeling voor ontvoering. In afwachting van zijn proces, was hij vanuit de gevangenis aanslagen op een zakenman aan het plannen. Hij had in totaal meer dan honderd zaken tegen hem lopen.

Dat hield hem niet tegen om carrière te maken in de politiek. Vanaf 1989 werd hij vijf keer verkozen als parlementslid in het kiesdistrict Allahabad West. Van 2004 tot 2009 was hij federaal parlementslid.

De heftige beelden van de moord op de mannen werden gedeeld op sociale media. Op de televisiebeelden is te horen dat de belagers hindoeslogans scandeerden na de aanval. De twee slachtoffers zijn leden van de moslimminderheid in India, maar de politie heeft niet verduidelijkt of ze een mogelijk religieus motief onderzoekt. Volgens de Indiase pers zouden de belagers kleine delinquenten zijn.

Moment na de aanslag.

In de deelstaat Uttar Pradesh - waar de aanslag heeft plaatsgevonden - is een samenscholingsverbod van meer dan vier personen afgekondigd uit vrees voor "gewelddadige onrust".

Laatste woorden

De zoon van Ahmed, die ook betrokken was bij een moordzaak, werd vorige week samen met een handlanger doodgeschoten door de politie. De laatste woorden van de 61-jarige Ahmed gingen over de begrafenis van zijn zoon. "Ze hebben ons er niet naartoe gebracht, dus we zijn er niet geweest", reageerde Ahmed op een vraag van een journalist. Meteen daaropvolgend werd hij zelf dus doodgeschoten.

Meest gelezen