Meer dan 15.000 dagjesmensen plukken tulpen in Berendrecht: “We moeten ons erfgoed blijven bewaren”

Berendrecht -

De zesde editie van de Tulpenpluk trok 15.000 bezoekers naar Berendrecht. Port of Antwerp-Bruges legde Flandriaschepen in en duizenden anderen kwamen met de bus, fiets of auto of te voet. Ook twee tulpentreintjes reden een hele dag rond om bezoekers van de aanmeerplaats van de boot naar de tulpenpluk te brengen.

De tweejaarlijkse Tulpenpluk is toe aan zijn zesde editie, want corona schrapte er eentje. Het evenement begon in 2012 op initiatief van toenmalig schepen Marcel Bartholomeeussen (Groen). Tot midden vorige eeuw was de tulpenpluk in de voormalige polderdorpen een belangrijke bedrijfstak. Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo en de stad Antwerpen wilden dit erfgoed graag in stand houden en zo groeide de Tulpenpluk uit tot een topevenement in het kleinste district van Antwerpen.  

Even tellen of het wel tien tulpen zijn.© koen fasseur

Districtsschepen Carl Geeraerts: “Het ene jaar focust het polderdistrict zich op de aankoop en het planten van de vele tienduizenden tulpenbollen. Het daaropvolgende jaar zetten we samen met de stad Antwerpen alles in om van de Tulpenpluk een evenement te maken met een uitstraling die veel verder gaat dan onze districtsgrenzen. Vandaag ontvangen we hier niet enkel mensen uit zowat alle Antwerpse districten, maar uit heel de provincie. Ook onze Nederlandse buren zakken vandaag massaal af naar Berendrecht. Met dit evenement laat de Polder ook duidelijk zien dat er naast het gansrijden, nog andere massa-evenementen zijn in de polderdorpen.”

Gezin Wieland Wuyts voor het eerst in Berendrecht.© Koen Fasseur

Wieland Wuyts, Greet Verheyen en hun dochtertjes Mona en Olivia komen speciaal uit Antwerpen om in de tulpenweide aan de Bomenbank elk tien tulpen te plukken. “We zijn vanmorgen vertrokken met de boot en dat was voor de kinderen al een avontuur. Na de bloemenpluk gaan we met het treintje terug naar de boot”, vertelt Wieland.

Ook polderbewoners knippen tien tulpen.© koen fasseur

Ook Britt en Loes Dingemans en hun oma Martha Boiy wonen in Berendrecht en zijn vaste gasten van de tweejaarlijkse Tulpenpluk. “De meeste bloemenplukkers zijn geen polderbewoners, maar dat vind ik niet erg. Het is van het district een goede investering om dit evenement te blijven organiseren. We moeten ons erfgoed blijven bewaren en geloof me: de tulpen zijn een belangrijk gegeven in de geschiedenis van onze polderdorpen.”

Boeketje van tien tulpen voor Lena en Zöe.© koen fasseur

Wat verder hebben Lena Schooltink en Zöe Thomas zopas hun tulpenboeketje volledig gemaakt. De twee tieners komen uit Ekeren, maar kennen Berendrecht en Zandvliet wel. “Dat komt omdat we af en toe op bezoek gaan naar familie in de polderdorpen”, leggen Lena en Zöe uit.

15.000 tulpenplukkers.© koen fasseur

(Erik Vandewalle)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV