Freilich over krantencontract: “Staat hoort 400 miljoen euro terug te vorderen van Bpost”

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) roept de federale regering op om 400 miljoen euro terug te vorderen van Bpost omwille van het te dure krantenbedelingscontract in de periode 2016-2023. Dat zei hij deze ochtend bij Business AM in The Morning Drive.


Luister hier naar Bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo en daarna kamerlid Michael Freilich (N-VA):


De essentie: De subsidiestroom richting Bpost voor de krantenbedeling bedraagt circa 175 miljoen euro per jaar, terwijl volgens Freilich een jaarlijkse prijs van 125 miljoen euro correcter is.

De achtergrond: Een interne audit van Bpost concludeert dat drie voormalige toplui, waaronder ex-CEO Dirk Tirez, wellicht onder een hoedje gespeeld hebben met concurrent PPP en de uitgevers DPG Media en Mediahuis bij de aanbesteding voor het nieuwe overheidscontract voor de krantenbedeling. Dat doet de vraag rijzen of er ook sprake was van prijsmanipulatie bij het huidige, nog lopende krantenbedelingscontract (2016-2023).

De berekening: Voor Michael Freilich, het N-VA-kamerlid dat de zaak van dichtbij opvolgt, is het duidelijk. De staat – en dus de belastingbetalers – betaalt elk jaar te veel voor de bedeling van kranten en tijdschriften door Bpost, nog los van de vraag of de staat zo’n dienst nog moet subsidiëren in het digitale tijdperk.

  • “De overheid heeft jarenlang tientallen miljoenen te veel betaald heeft voor de lopende concessie”, zegt hij. “En ik heb dat even berekend. Ik denk dat we toch al gauw op 50 miljoen euro per jaar komen van die jaarlijkse 175 miljoen euro. We hadden dat eigenlijk voor 125 miljoen kunnen doen. Dus ik vraag ook dat Bpost die acht jaar dat we 50 miljoen euro te veel hebben betaald als overheid – da’s 400 miljoen euro in totaal alstublieft – zou moeten terugbetalen.”
  • “Ik hoop dat de bevoegde ministers dat ook gaan terugeisen van Bpost. Maar alle informatie die mij bereikt, toont aan dat dit niet zal gebeuren en dat betreur ik.”

Het bredere plaatje: Naast een mogelijke terugvordering wegens “overcompensatie” is het ook mogelijk dat Bpost een boete zal krijgen wegens concurrentievervalsing.

Meer