archieffoto

Zwakbegaafde vrouw naar cel voor cocaïnesmokkel op Brussels Airport: "Goedgelovig en beïnvloedbaar"

Een Nederlandse vrouw die betrapt was op drugsmokkel, is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan de helft met uitstel. De vrouw had geprobeerd zeven bolletjes cocaïne het land binnen te smokkelen.

Een Nederlandse vrouw is maandag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan de helft met uitstel. De vrouw had zeven bolletjes cocaïne, goed voor zo'n 100 gram, het land willen binnensmokkelen. Volgens haar advocaat had een criminele organisatie misbruik gemaakt van haar goedgelovigheid en beïnvloedbaarheid.

De vrouw was in september vanuit Curaçao geland op Brussels Airport. De douane nam haar mee voor controle. "Aan de douanier verklaarde ze dat een man haar op de luchthaven in Curaçao bedreigd had met een vuurwapen en gedwongen had zeven bolletjes cocaïne rectaal in te brengen", zei het parket. "Dat bleek te kloppen, in totaal ging het om zo'n 100 gram, met een zuiverheidsgraad van 75 procent."

"Makkelijke prooi"

De vrouw stond in Nederland onder bewindvoering en was volgens haar bewindvoerder zwakbegaafd, met een IQ van minder dan 60. 

"Dat maakt haar ongetwijfeld een makkelijke prooi voor een criminele organisatie, maar ik stel vast dat mevrouw een jaar geleden in Nederland al veroordeeld is voor gelijkaardige feiten", ging het parket verder. "Ze is ook alleen afgereisd naar Curaçao en is dus wel degelijk zelfstandig. Ze moet dus wel geweten hebben waar ze mee bezig was."

De verdediging vroeg om een milde straf: "Ze lijkt zeer mondig, maar er is duidelijk een mentaal probleem waarvan men heeft willen profiteren."

De rechtbank bevond de vrouw schuldig, maar hield rekening met haar laagbegaafdheid en de beperkte hoeveelheid drugs die ze bij zich had, met uitstel voor de helft van de gevangenisstraf.

Meest gelezen