Verschillende organisaties leggen strafklacht neer tegen FN Herstal wegens wapenuitvoer naar Saudi-Arabië

Amnesty International, Vredesactie en enkele andere organisaties hebben een strafklacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen wapenproducent FN Herstal. Ze verwijten het bedrijf, dat in handen is van de Waalse overheid, dat het wapens blijft uitvoeren naar Saudi-Arabië op basis van vergunningen die door de Raad van State ongeldig zijn verklaard.

Het was de Franstalige nieuwswebsite L-Post die het nieuws bracht, en het is aan VRT NWS bevestigd door Vredesactie. De klacht werd al in januari neergelegd bij een onderzoeksrechter in Luik. Naast Amnesty International en Vredesactie legden ook de Liga voor Mensenrechten, de Franstalige Ligue des Droits Humains (LDH) en de Coordination Nationale d'Action pour la Paix et la Démocratie (CNAPD) een klacht neer. 

Volgens Amnesty en co voert FN wapens naar Saudi-Arabië uit op basis van licenties die "ingetrokken zijn door het Waals gewest" of "geannuleerd zijn door de Raad van State". Op die manier blijft FN wapens leveren aan overheden die ze kunnen gebruiken om grove mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal humanitair recht te begaan, luidt het. 

In Jemen, op het Arabisch schiereiland, woedde jarenlang een bloedige burgeroorlog met veel burgerslachtoffers. Voorlopig is de situatie er iets beter, maar de nood aan hulp voor de bevolking blijft hoog. Saudi-Arabië is betrokken partij in het conflict en levert mee wapens. 

Waarom is een strafklacht neergelegd?

Hans Lammerant van Vredesactie vertelt ons dat "de vergunning (voor de wapenleveringen, red.) drie keer geschorst of ingetrokken is. Je kan je als bedrijf één keer vergissen en dit niet respecteren, maar drie keer, daar stellen we ons toch vragen bij." Volgens Lammerant zou de waarde van de export oplopen tot ruim 100 miljoen euro. 

De reden waarom nu een echte strafklacht is neergelegd bij de onderzoeksrechter, is dat dat Vredesactie en co concrete antwoorden willen krijgen op bepaalde vragen. "Weet het bedrijf wat er met die wapens gebeurt in Saudi-Arabië? Wat zeggen ze daarover aan de overheid? Is er iets gebeurd wat strafrechterlijk strafbaar is?," somt Lammerant op. Hij vraagt zich ook af wat de rol van de Waalse overheid in het hele verhaal is. 

De vergunning is drie keer geschorst of ingetrokken. Toch is het bedrijf telkens blijven doorgaan met de leveringen

Hans Lammerant van Vredesactie

Wat zegt FN Herstal?

In een reactie op het nieuws over de strafklacht zegt FN Herstal aan Belga dat het zijn "activiteiten voert met de grootst mogelijke eerbiediging van de regionale, federale en Europese normen en regels die van kracht zijn". 

Specifiek wat uitvoer betreft, "herinnert FN Herstal eraan dat niets van militair materieel, in welke vorm dan ook, het Belgisch grondgebied verlaat zonder een integrale exportvergunning die door de Waalse overheid is toegekend". Aan elke vergunning is bovendien een certificaat gehecht dat bevestigt wie de unieke gebruiker is van de uitgevoerde onderdelen, luidt het.

Meest gelezen