Sobercoin-campagne in Balen na 1 jaar een succes: "Jongeren drinken minder in voor ze naar fuiven gaan"

De sobercoin-campagne in Balen is een succes. De campagne werd een jaar geleden opgestart om het indrinken vóór fuiven tegen te gaan. Jongeren die nuchter aankwamen op fuiven, kregen 3 gratis drankbonnen. Op 1 jaar tijd zijn er 1.328 sobercoins uitgedeeld.

Een jaar geleden startte de stuurgroep Alcohol- en Drugspreventie in Balen een campagne om het indrinken voor fuiven tegen te gaan. In het verleden waren er regelmatig problemen met jongeren die stomdronken aankwamen op een fuif. "Ze belandden meteen op de EHBO of begonnen te vechten", zegt Jonas Willems van de stuurgroep.

"Daarom zijn we met het idee gekomen om jongeren die nuchter aankwamen op een fuif, 3 gratis drankbonnen te geven. Op 8 fuiven hebben we het afgelopen jaar al 1.328 sobercoins uitgedeeld."

"Op de laatste fuiven hoorden we wel vaker dat jongeren speciaal niet indronken omdat ze wisten dat wij er gingen zijn, en dat deed ons enorm veel deugd." 

(Lees verder onder de foto.)

Er werden in het verleden ook al leeftijdsbandjes geïntroduceerd op de Balense fuiven. Tussen 16 en 18 jaar kan je bier en wijn drinken. Fuifgangers met een +18-fuifbandje mogen alles bestellen.

Er was ook veel interesse uit het buitenland voor het sobercoin-initiatief uit Balen. Zo is onder meer de BBC komen filmen en toonde een Amerikaanse universiteit interesse. Of het initiatief na 1 jaar nog wordt voortgezet, wordt nog bekeken. 

Meest gelezen