“Niet de vakbonden, maar de overheid moet de werkloosheidsuitkeringen uitbetalen”

De Vlaamse volksvertegenwoordiger Axel Ronse (N-VA) zegt in een gesprek met Business AM Radio dat de overheid de uitbetaling van de werkloosheidsuitkering op zich moet nemen. Vandaag is dat een taak van de vakbonden.


Beluister hieronder het volledige gesprek met Axel Ronse.


De essentie: moeten de vakbonden de betalingen van de werkloosheidsuitkering nog op zich nemen? Ronse laat er in gesprek met Business AM geen twijfel over bestaan: “Neen, die taak moet opnieuw in handen van de overheid komen”. Hij haalt verschillende argumenten aan.

  • Het meest frappante: de vakbonden krijgen een vergoeding per werkloosheidsuitkering die ze uitbetalen. “Dat heeft een pervers effect: hoe meer werklozen er zijn, hoe beter dat dus is voor de vakbonden”, zegt de Vlaamse volksvertegenwoordiger. “Wat dat alles des te pijnlijker maakt, is dat zij de VDAB besturen, een Vlaamse organisatie die ervoor moet zorgen dat er minder werklozen zijn.”
  • Voorts merkt Ronse op dat de vakbonden geen rechtspersoonlijkheid hebben. “De overheid spendeert miljoenen aan die organisaties, maar ze kunnen niet juridisch vervolgd worden als er iets foutloopt.”
  • “Daarnaast krijgen andere private spelers, naast de vakbonden, de kans niet om de werkloosheidsuitkeringen uit te betalen. Dat is ook niet oké”, voegt hij er nog aan toe.

Zoom out: Ronse haalt de kwestie ook aan om het Vlaamse zelfbestuur te bepleiten.

  • De PS kant zich tegen het voorstel van de N-VA’er. “Dat is hun goed recht. Daarom dat wij ook pleiten voor Vlaams zelfbestuur. Op die manier kan de PS in Wallonië doen wat ze wil. Als die partij de vakbonden nog meer geld wil geven, is dat hun democratisch recht. Maar laat ons in Vlaanderen dan andere keuzes maken”, klinkt het. “Ik ben er zeker van als wij in het Vlaams Parlement een stemming zouden mogen doen over die kwestie, dat de meerderheid zou kiezen om de uitkeringen rechtstreeks via de overheid te betalen en niet via vakbonden.”

(fjc)

Meer