Justitie

Opschorting voor Gentse politiecommissaris die in bebouwde kom 109 km per uur reed

De Gentse commissaris op rust Eric Naudts.© fvv

De Gentse commissaris op rust Eric Naudts (67) heeft maandag van de politierechter de gunst van de opschorting gekregen. Naudts werd vorig jaar met 109 km per uur geflitst aan de Gentse Watersportbaan. Daar geldt een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur.

Simon Dekaezemaker

Eric Naudts zwaaide vorig jaar af na een carrière van veertig jaar. Hij was een gerespecteerde commissaris van de Gentse politie. Op zijn laatste werkdag, na een afscheidsfeest, werd Naudts aan de Gentse Watersportbaan omstreeks 22 uur geflitst. Hij moest meteen zijn rijbewijs vijftien dagen inleveren.

De commissaris stond maandag voor de politierechter. ‘Een jammerlijk voorval’, zei de rechter over de feiten. Door Naudts’ blanco strafblad en onberispelijke reputatie gaf de rechter hem de gunst van de opschorting. Dat houdt in dat de feiten zijn bewezen, maar dat er geen uitspraak wordt gedaan. ‘U was al vijftien dagen uw rijbewijs kwijt, dat volstaat’, zei de rechter.

Geen alcoholtest

De snelheidsovertreding haalde vorig jaar zelfs het federaal parlement. Oppositielid Ortwin De Poortere (Vlaams Belang) vroeg aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) waarom Naudts geen alcoholtest moest afleggen, zoals in dergelijke zaken gebruikelijk is. ‘Op basis van het onderzoek van de dienst intern onderzoek wordt de verantwoordelijke hoofdinspecteur van de verkeersdienst erop aangesproken dat een alcoholcontrole aangewezen was. De korpschef meent dat dit voldoende is’, antwoordde Verlinden schriftelijk.

Naudts ontkende stellig dat hij gedronken had. Zijn advocaat herhaalde dat maandag in de politierechtbank. ‘Zijn afscheidsfeestje was er één met taart en koffie. Daar werd geen alcohol geserveerd’, zei advocaat Bart Raes. ‘Mijn cliënt is ook een geheelonthouder.’

Precedenten

Het is niet de eerste keer dat topagenten van het Gentse politiekorps in opspraak komen vanwege een ernstige verkeersinbreuk. Toenmalig hoofdcommissaris Steven De Smet veroorzaakte in 2013 met een dienstwagen van de Gentse politie een verkeersongeval. Hij was onder invloed en werd veroordeeld door de rechter.

In 2009 reed de toenmalige korpschef Peter De Wolf in op een geparkeerde auto. Hij had enkele glazen op en probeerde de zaak bovendien te verdoezelen. De Wolf moest ontslag nemen en werd veroordeeld.