Kansas City
Wikimedia Commons

16-jarige jongen neergeschoten in Amerikaanse stad Kansas City nadat hij aan het verkeerde huis had aangebeld 

In Kansas City, in de Amerikaanse staat Missouri, is vorige week donderdag een 16-jarige zwarte jongen neergeschoten door een huiseigenaar nadat hij aan het verkeerde huis had aangebeld. De toestand van de jongen is stabiel. Het motief van de dader wordt nog onderzocht, mogelijk gaat het om een racistisch misdrijf. 

De ouders van de 16-jarige jongen hadden hem gevraagd om zijn twee jongere broers op te halen. Nadat hij bij het verkeerde adres had aangebeld, schoot de huiseigenaar de jongen neer. Ondanks de "ernst van zijn verwondingen" is de toestand van het slachtoffer momenteel "stabiel", zei de politie zondag op een persconferentie.

Racistisch motief?

De identiteit van de huiseigenaar is niet bekendgemaakt door de politie. Waarom hij op de zwarte jongen schoot, wordt nog onderzocht. Volgens de politie van Kansas City wijst de informatie die ze momenteel hebben verzameld, er niet op dat de dader racistische motieven had. Maar politiechef Stacey Graves sluit het niet uit. Het onderzoek loopt nog.

Volgens de advocaat van de familie van het slachtoffer gaat het wel degelijk om een racistisch misdrijf. De dader zou een blanke man zijn. Hij zou de jongen eerst in het hoofd hebben geschoten en daarna nog eens op hem hebben geschoten nadat hij op de grond was gevallen. De politie heeft hierover nog geen verklaringen afgelegd.

De verdachte werd 24 uur in hechtenis genomen, maar is intussen weer (voorlopig) vrijgelaten, in afwachting van een officiële verklaring van het slachtoffer en een mogelijke aanklacht tegen de dader. Bij een onderzoek naar bewijsmateriaal in de woning van de man is alvast het wapen teruggevonden dat hij had gebruikt.  

Geldinzameling

Na het incident zijn in Kansas City honderden mensen de straten opgetrokken om te protesteren tegen wapengeweld en racisme. Intussen werd ook een fondsenwerving gestart om de medische kosten van de jongen te dekken. Er werd al bijna 690.000 euro verzameld.

Meest gelezen