Direct naar artikelinhoud
NieuwsRuimtevaart

SpaceX moet lancering van krachtigste raket ooit in extremis afblazen

De Starship van SpaceX.Beeld AFP

SpaceX, het Amerikaanse ruimtebedrijf van Elon Musk, heeft de lancering van de eerste testvlucht van de megaraket Starship vanmiddag in extremis moeten afblazen. De Starship is met een grootte van 120 meter de grootste raket ooit. De bedoeling is dat de raket zal dienen voor ruimtemissies naar de maan en Mars.

en

Het lanceervenster van 2,5 uur opende vandaag om 7.00 uur plaatselijke tijd (14.00 uur Belgische tijd). De lancering, vanop de lanceerbasis Starbase in het zuiden van Texas, was voorzien voor 15.20 uur Belgische tijd.

Een tiental minuten voor de geplande lancering bleek er echter een probleem in de eerste trap, die ervoor moet zorgen dat de raket loskomt van de grond.

“Een drukventiel lijkt bevroren te zijn, dus tenzij het snel begint te werken, geen lancering vandaag”, tweette Musk, en zo geschiedde. Bij wijze van generale repetitie ging het aftellen zelf wel door, tot 40 seconden voor het tijdstip van lancering.

Er is nog geen nieuwe lanceerdatum, maar door verschillende processen die nodig zijn om opnieuw op te starten, zal het uitstel minstens 48 uur duren.

Twitter bericht wordt geladen...

Met een lengte van 120 meter en met plaats voor 100 mensen, moet de raket in de toekomst ruimtemissies naar de maan en Mars maken. Het bedrijf van Elon Musk kreeg daar vrijdag toelating voor van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA). Die licentie is geldig voor vijf jaar.

De raket is in principe volledig herbruikbaar. Maar bij deze eerste testvlucht is het niet de bedoeling dat de onderdelen hergebruikt zullen worden. De twee trappen van de raket, Starship en Super Heavy, zullen dan ook in de oceaan neerstorten.

Het onderste deel is de 70 meter lange Super Heavy booster, die dient voor het opstijgen. Eens die fase achter de rug, keert de booster terug naar aarde om enkele minuten later in de Golf van Mexico te belanden.

De 50 meter lange Starship-capsule zelf vliegt als alles goed gaat dan verder naar een baan om de aarde, om anderhalf uur na de lancering in zee te belanden bij het Hawaïaanse eiland Kauai.

Lees ook

Brengt Starship van SpaceX ook mensen naar Mars? ‘Ze lopen straks niet één, maar twee generaties voor op de rest’

Musk: ‘Wellicht geen succes’

Elon Musk temperde zondagavond al de verwachtingen voor het Starship-systeem, dat is ontworpen om bijna het dubbele aan stuwkracht te hebben van welke raket dan ook in de geschiedenis.

“Er moet geen succes worden verwacht”, zei hij, eraan toevoegend dat zijn team gegevens wil verzamelen over hoe het voertuig naar de ruimte opsteeg en terugkeerde naar de aarde. “Wellicht zal morgen geen succes zijn”, aldus Musk. “Het is fundamenteel gewoon een zeer moeilijk iets.” Ook de wind zou de lancering kunnen vertragen.

In tegenstelling tot NASA, dat risico’s probeert te vermijden, heeft SpaceX zich eerder bereid getoond testvluchten te laten exploderen. Volgens Musk heeft het ruimtebedrijf er baat bij te begrijpen wat er fout gaat. Er worden al extra raketten gemaakt voor toekomstige testvluchten.