Foto stad Lokeren

Vogelgriep uitgebroken in natuurreservaat Molsbroek in Lokeren

In het natuurreservaat Molsbroek in Lokeren is vogelgriep vastgesteld. Er zijn in 4 dagen tijd al 91 dode en 8 zieke meeuwen gevonden. De stad Lokeren vraagt wandelaars om de dode vogels niet aan te raken en om hun honden ervan weg te houden. De ziekte komt op een slecht moment want het broedseizoen begint.

De vzw Durme die het natuurreservaat beheert, heeft vorige vrijdag al 50 dode en 8 zieke kokmeeuwen gevonden in de moerasvlakte van het natuurreservaat Groot Molsbroek. Vandaag werden 41 dode meeuwen en 1 eend geruimd. 

De vzw verzamelt de dode en zieke vogels met een kajak en het vogelopvangcentrum van Brasschaat haalt ze op voor vernietiging. "We kunnen niet dagelijks met de kajak het water in om de broedende vogels niet te veel te verstoren." 

De vzw verwacht de komende weken nog meer slachtoffers. Er broeden jaarlijks zo'n 1.300 koppels kokmeeuwen, met nog een heel aantal eenden, reigers en andere zeldzame vogels. Joris Everaert van de vzw houdt zijn hart vast voor een nog grotere uitbraak. "Het valt af te wachten hoe vatbaar de eenden zijn voor de vogelgriep." 

Niet aankomen

De natuurbeheerder wijst op het gevaar dat de vogelgriep ook onder wandelaars zou verspreid worden die thuis kippen of ander pluimvee houden. "Het virus zit in de uitwerpselen en die liggen wel eens op de wandeldijk. Als je daarin trapt, is het belangrijk om thuis je schoenen af te spoelen. En zeker ook om honden aan de leiband te houden." Er hangen ook waarschuwingsborden voor bezoekers van het natuurgebied met de uitdrukkelijke vraag om geen dode of zieke dieren aan te raken. Die worden geruimd door de medewerkers. 

Andere natuurgebieden

In de winterperiode was er onder de kokmeeuwen op het domein Nieuwdonk in Berlare ook een uitbraak van vogelgriep. Nu zitten de vogels daar meer verspreid en is het risico op besmetting minder groot dan in het Molsbroek waar de broedende vogels dicht op elkaar zitten, volgens Everaert. 

Meest gelezen