NMBS

Extra late treinen van en naar Brussel: NMBS breidt reizigersaanbod uit

Met het nieuwe vervoersplan 2023-2026 wil de NMBS haar Brussels aanbod fors uitbreiden. In totaal krijgen 26 stations in Brussel een beter aanbod, klinkt het in een persbericht. Er komen betere verbindingen tussen grote steden en extra late treinen van en naar de hoofdstad. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in een verbeterd reizigersonthaal.

In "het meest ambitieuze vervoersplan ooit" wil de NMBS vooral inzetten op het aanbod rond de grote steden in het land. Nadat de raad van bestuur van de NMBS het plan eind maart goedgekeurde, werd het maandag ook voorgesteld aan de lokale en federale vertegenwoordigers en mobiliteitsactoren. In een persbericht lijst de NMBS haar ambities op voor het Brussels Gewest.

Eerst en vooral wil de vervoersmaatschappij het aantal treinen tijdens de week en in het weekend fors gaan opschroeven. Zo zullen vanaf december 2024 op vrijdag- en zaterdagavond tot na 1 uur extra late treinen rijden waardoor het makkelijker wordt om in de late uurtjes te reizen tussen de hoofdstad, de naburige gemeenten en de andere steden in het land. In de omgekeerde richting rijdt er zowel op vrijdag als zaterdag een extra late trein vanuit Antwerpen richting Brussel. Verder wordt ook onder meer de frequentie van het aantal IC-treinen tussen Luik, Leuven en Brussel verdubbeld en van de IC-treinen tussen Brussel en Charleroi.

Die extra treinen moeten de NMBS helpen om tegemoet te komen aan de strenge doelstellingen die het zichzelf heeft opgelegd. Tegen 2026 wil de spoorwegmaatschappij over het hele land 2.190 aansluitingen per uur hebben tussen haar treinen, ofwel 12 procent meer dan vandaag. Het aantal reizigers moet dan weer met 30 procent toenemen tegen 2032.

Onthaal

Naast meer treinen wil de NMBS ook inzetten op een verbeterd reizigersonthaal door de aansluiting tussen verschillende openbare vervoersmiddelen te verbeteren, stations toegankelijker te maken en het comfort van de reizigers te verbeteren.

In het Brussels Gewest wordt in 20 stations de toegankelijkheid voor personen met een beperkte mobiliteit verbeterd door bijvoorbeeld perrons te verhogen, geleidelijnen voor slechtzienden te plaatsen of liften te installeren. In 13 stations worden ook de fietsparkings vernieuwd en uitgebreid en in vier stations worden de autoparkings opgeknapt.

Een van de stations waar verbeteringen op komst zijn, is het station van Etterbeek. De NMBS laat weten dat de perrons er worden vernieuwd en er een voetgangers- en fietsersbrug wordt gebouwd die de Pleinlaan en Kroonlaan met elkaar zal verbinden. Vanaf deze brug komt er een lift naar elk perron. In het station van Schaarbeek zitten de werken voor het verlengen van de onderdoorgang dan weer in een laatste fase. Ook daar zullen de komende jaren naar elk perron liften komen.

Meest gelezen