Stiefvader Raul verzet zich niet tegen overlevering aan België, herdenkingsmoment in Gent

Het Houtdok, waar Raul werd teruggevonden.© David Van Hecke

De stiefvader van de vermoorde Raul (9) verzet zich niet tegen een eventuele uitlevering aan ons land. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. Nicu C. werd maandagnamiddag voorgeleid bij de officier van justitie in Amsterdam. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de jongen, wiens lichaam donderdag uit het Houtdok in Gent gehaald werd in een sportzak.

mkm, gjs, sdk

Nicu C. verscheen maandag bij de officier van justitie in Nederland. ‘De Nederlandse autoriteiten lieten ons weten dat de verdachte zich momenteel niet verzet tegen zijn overlevering, en kiest voor de verkorte procedure’, laat het parket van Oost-Vlaanderen weten. ‘Hij zal later deze week voor de rechter in Amsterdam moeten verschijnen, alwaar hij nog kan afzien van zijn keuze of deze kan bevestigen.’ Het Openbaar Ministerie in Nederland meldt ook nog dat de man daar aangehouden werd en in overleveringsdetentie blijft. Of hij overgeleverd wordt aan ons land, zal later deze week beslist worden door de rechter in Amsterdam. Die moet bekijken of aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan om de verdachte over te leveren aan ons land.

Over de precieze omstandigheden van het overlijden geeft het parket voorlopig geen informatie. Het onderzoek loopt volop.

Het lichaam van de 9-jarige Roemeense jongen Raul werd donderdag aangetroffen in het Houtdok in Gent, in de zomer een populaire plek bij zonnekloppers. Het zoontje van de Roemeense Yoana M. (30), die al een jaar of twee in Gent verblijft, was op 31 januari om 4 uur ’s nachts om het leven gekomen na gemarteld te zijn, in het bijzijn van zijn moeder Yoana M. (30), zijn zus van 11 en zijn stiefvader. Zijn mama en stiefvader verstopten zijn lichaam in een sportzak, verzwaarden die met wat stenen en gooiden hem vervolgens het water in.

De feiten bleven erg lang onder de radar. Het lichaam werd pas gevonden na een zoektocht, die er kwam nadat een sms’je was opgedoken dat binnen de Roemeense familie van het jongetje circuleerde. Dat berichtje belandde uiteindelijk bij een oom, die zeer ongerust vanuit Duitsland naar ons land kwam om aangifte te doen van de verdwijning.

Beertjes

Om Gentenaars de mogelijkheid te geven om Raul een laatste eer te bewijzen, roept de Stad Gent op om nu woensdag 19 april om 19 uur samen te komen aan het Houtdok. Daar kan iedereen Raul, en alle kinderen die slachtoffer zijn van geweld, herdenken. ‘We zijn allen erg aangeslagen door het overlijden van de kleine Raul’, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). ‘Iedereen is geschokt over wat deze jongen overkomen is. We leven allemaal mee met wie hem heeft gekend en graag heeft gezien.’

Aan de woning waar Raul woonde in de Afrikalaan werden ondertussen een beertje en een kaartje waarop ‘Rust zacht’ is geschreven, neergelegd. Ook aan het Houtdok waar zijn lichaam werd gevonden, werden ondertussen enkele beertjes neergelegd ter nagedachtenis.