Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Acute brandstoftekorten in Cuba: "Ik sta al vier dagen en vier nachten te wachten voor een leeg tankstation"

Cuba heeft al wekenlang te lijden onder acute brandstoftekorten. Het Caraïbische eiland zit al langer in een diepe economische en politieke crisis, maar de energiecrisis heeft ook geopolitieke oorzaken. Rusland en Venezuela zijn de belangrijkste leveranciers en die kunnen hun beloftes niet meer nakomen. Dat heeft de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel gezegd in een eerste publieke reactie.

"Ik sta hier al vier dagen en vier nachten te wachten om te tanken. We kunnen niet anders, want zonder benzine kan ik niet werken en zonder werk heeft mijn gezin geen eten", vertelt vrachtwagenchauffeur Nicolas Perez vanuit zijn groene Ford-truck uit 1957. "We wachten. Wat kunnen we anders doen? We zien wel welke oplossing er komt", voegt zijn collega Jorge Luis Mendoza er gelaten aan toe, vanop een ligzetel in de grasstrook naast de weg.

Maar een oplossing is niet meteen in zicht. "We hebben nog altijd geen duidelijk idee hoe we deze situatie te boven gaan komen", reageerde Cuba's president Miguel Díaz-Canel vorige vrijdag op de acute brandstoftekorten die het eiland al drie weken teisteren. Cuba verbruikt dagelijks 500 tot 600 ton brandstof, maar op dit moment is er nauwelijks 400 ton beschikbaar. De leveringen van diesel lopen nog extra vertraging op door een defecte olietanker in de havenstad Santiago de Cuba. De brandstofcrisis legt niet alleen personenwagens, maar ook taxi's en zelfs het openbaar vervoer gedeeltelijk lam.

Olieleveranciers komen hun verplichtingen niet na

"De landen die toezeggingen hebben gedaan om ons brandstof te leveren als gevolg van overeenkomsten die wij met hen hebben gesloten, zitten in een complexe energiesituatie en kunnen hun verplichtingen niet nakomen", verklaarde de president. Tegen Cuba's belangrijkste olieleveranciers, Rusland en Venezuela, lopen internationale sancties. Het loodzware Amerikaanse embargo tegen Cuba zet de crisis nog meer op scherp.

Een groot deel van de beschikbare dieselvoorraden zijn ook van cruciaal belang om elektriciteit op te wekken. Vorige zomer werden de Cubanen geregeld slachtoffer van stroomonderbrekingen, een gevolg van verouderde elektriciteitscentrales en een enorme brand in een oliedepot begin augustus vorig jaar. Tot overmaat van ramp viel in september 2022 het hele eiland zonder stroom, na de doortocht van de verwoestende orkaan Ian.  

BEKIJK het verslag in VRT NWS Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen