Nicolas Maeterlinck

Evenement met Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in Bilzen afgelast: "Door actie politievakbonden kunnen we veiligheid niet garanderen"

In Bilzen is een evenement met Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert afgelast. Het "Vragenvuur", gaat niet door omdat de politievakbonden een actie hebben aangekondigd. Tijdens het "Vragenvuur" in Bree zouden voetzoekers gegooid zijn. De liberalen in Bilzen nemen nu het zekere voor het onzekere en laten het evenement niet doorgaan. Open VLD-voorzitter Lachaert betreurt intussen de laattijdige annulatie.

De afdeling van de Open VLD in Bilzen heeft een evenement met Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert geannuleerd. "In cafƩ 't Lindje, in Rijkhoven, zou om 20 uur normaal gezien Vragenvuur doorgaan", zegt burgemeester Bruno Steegen (Beter Bilzen). "Dat is een evenement met partijvoorzitter Egbert Lachaert, die naar de afdelingen komt en waar leden en niet-leden vragen kunnen stellen."

Rookbommen

"Vragenvuur heeft al 2 maal plaatsgevonden, een maal in West-Vlaanderen en een maal in Bree", zegt burgemeester Steegen. "Tweemaal zijn er vakbondsacties geweest van de politievakbonden, waarbij wel wat rumoer is geweest en er voetzoekers gegooid zijn. De veiligheid kon daar niet altijd gegarandeerd worden. In Bree zijn er rookbommen in het cafƩ binnengebracht." In januari hebben de politievakbonden ook actie gevoerd tijdens de nieuwjaarsreceptie van Open VLD.

"Ook vandaag werd er een actie aangekondigd van ongeveer 50 vakbondsmensen", zegt Steegen. "Na overleg met de politiecommissaris hebben we geoordeeld, gezien de gevaren bij de vorige edities, dat we het evenement niet toelaten op ons grondgebied. Als de veiligheid niet optimaal gegarandeerd kan worden, kunnen we het event niet laten doorgaan."

De politievakbonden zijn voorlopig niet bereikbaar voor commentaar. De vakbonden voeren actie omdat de loonsverhoging die hen beloofd was met vertraging wordt uitgevoerd. Daarnaast zijn ze ook boos omdat de federale regering hun voordelige pensioenregeling afbouwt.

Lachaert boos om annulatie op het laatste moment

De late annulatie kan niet op begrip rekenen bij Lachaert. "Geen enkele democraat zou dit normaal mogen vinden." Volgens de liberaal is het recht op vereniging even belangrijk als dat van de vakbonden om te demonstreren, maar gaan die vakbonden hun boekje te buiten. "Vakbonden, zeker diegene die vanavond acties planden, zijn een bedreiging voor onze democratie aan het worden. Wij bekijken de komende tijd welke politieke en juridische stappen hiertegen mogelijk zijn, want dit mogen we nooit normaal vinden", zegt Lachaert op Twitter.

Meest gelezen