AFP or licensors

Macron probeert Fransen achter zich te krijgen in tv-toespraak: "Niet doof voor de woede, maar stilstand is niet het antwoord"

De Franse president Macron heeft zijn pensioenhervorming nogmaals verdedigd in een televisietoespraak. Door te focussen op andere plannen in de nabije toekomst, probeerde hij de Franse bevolking weer voor zich te winnen, na wekenlang protest tegen de nieuwe wet. "Ik kan niet doof blijven voor die woede, maar stilstand is daar niet het antwoord op." 

De Franse president Emmanuel Macron sprak de bevolking deze keer om 20 uur toe en niet op het middaguur zoals enkele weken geleden. Het was zijn eerste tv-toespraak sinds de nieuwe pensioenwet afgelopen weekend officieel werd aangenomen. 

Wie naar de toespraak heeft geluisterd, waande zich mogelijk in het verkiezingsjaar 2022. Macron benadrukte wat al verwezenlijkt was en kondigde vooral aan wat hij en de Franse regering de komende weken en maanden van plan zijn. Zoveel mogelijk mensen achter zich krijgen, was duidelijk de bedoeling van de toespraak. Macron hoopt op die manier de onvrede binnen de Franse samenleving over de pensioenhervorming de kop in te drukken.

Want het mag duidelijk zijn, Macron blijft achter die hervorming staan. Een "noodzakelijke verandering" voor het welzijn van de toekomstige generaties, om het pensioen van iedereen te garanderen. "We konden niet niets doen." De president erkent dat de pensioenhervorming "niet aanvaard" is door de bevolking en zegt niet doof te blijven voor de "colère" die nu al wekenlang op straat geuit wordt. "Maar stilstand is daar niet het antwoord op, noch extremisme", vindt Macron. Wel samen werken aan de onafhankelijkheid van het land. Een boodschap die hij de voorbije maanden al meermaals verkondigd heeft.

BEKIJK - In "Terzake" wordt dieper ingegaan op de speech van de Franse president Macron:

Videospeler inladen...

Drie werven

In een poging de aandacht van de pensioenhervorming te verschuiven, kondigde de president drie grote werven aan, om "het elan van onze natie" herop te bouwen. Een daarvan is werk. Macron wil de komende weken en maanden via een sociale dialoog onder meer streven naar beter betaald werk. "Mijn deur staat altijd open", stak hij de hand uit naar de vakbonden. (Morgen zit Macron in elk geval samen met de werkgevers, de bonden willen voorlopig niet met hem praten.) Van Frankrijk het meest aantrekkelijke land in Europa maken om in te investeren en een groenere economie, zijn de doelstellingen.

Daarnaast kondigde hij ook hervormingen aan op vlak van justitie, wil hij de strijd tegen fraude en geweld opvoeren en illegale immigratie beter controleren. Een derde werf doopte hij "vooruitgang". "Vooruitgaan om een beter leven te hebben." Macron wil het Franse onderwijssysteem tot een van de betere in Europa maken en ook het gezondheidssysteem aanpakken.

Notre Dame

De toespraak van de president valt samen te vatten als één grote oproep aan de Franse bevolking om met zijn allen de schouders te zetten onder een gezamenlijk project. "Deze drie werven moeten ons samenbrengen", zei Macron. Hij verwees naar de brand in de Notre Dame in Parijs vier jaar geleden. "Ik heb toen gezegd dat we onze Notre Dame in 5 jaar zouden heropbouwen. Wel, we gaan dat doen. Door de mobilisatie van iedereen. Samenwerken en heropbouwen."

En dat is wat Macron ook nu van de Franse bevolking verlangt. "Ik geloof in dat nationale elan." De vraag is of de toespraak de gemoederen in Frankrijk zal bedaren. Bij de vakbonden waren de eerste reacties nogal koel. "Niets concreets gehoord", klonk het bij CFDT, de grootse vakbond van het land. Jean-Luc Mélenchon van de radicaal-linkse oppositiepartij La France insoumise noemt de toespraak "volledig buiten de werkelijkheid".

Intussen zijn er al 12 nationale actiedagen achter de rug en staan er nog gepland. Ook vandaag was er overigens opnieuw protest in sommige Franse steden. Tegenstanders van de pensioenhervorming hadden opgeroepen om op het moment van de toespraak op straat op potten en pannen te komen slaan (foto onderaan). "Macron wil niet naar ons luisteren? Wel, dan luisteren wij niet naar hem!", was de boodschap. In Rennes brak opnieuw geweld uit. Volgens de burgemeester van de stad hangt er een "destructieve waanzin".

BEKIJK - Fransen maken lawaai voor, tijdens en na toespraak president Macron:

Videospeler inladen...

Meest gelezen